ТРЕВОЖНИТЕ ФАКТИ ЗА  "ПОКОЛЕНИЕТО НА ЗАКРИТО" 


Прекарваме 90% от времето си на закрито без достатъчно дневна светлина и чист въздух. Вече не мислим за това, но науката е доказала, че това може да е вредно за здравето и благополучието ни.

Ние сме „поколението на закрито“. Как ще завърши нашата история, зависи от вас. 

Гледайте филма


ВЪЗДУХЪТ В ЗАТВОРЕНО ПОМЕЩЕНИЕ МОЖЕ ДА Е ПЕТ ПЪТИ ПО-ЗАМЪРСЕН ОТ ВЪЗДУХА НА ОТКРИТО

Независимо къде живеете, отварянето на прозореца и навлизането на свеж въздух почти винаги е за предпочитане пред дишането на застоялия въздух в помещението.

ДНЕВНАТА СВЕТЛИНА МОЖЕ ДА ПОДОБРИ СПОСОБНОСТТА ЗА УЧЕНЕ НА ДЕЦАТА С ДО 15%

Науката е доказала, че класните стаи, в които има достатъчно дневна светлина, допринасят за по-ефективно учене в сравнение с лошо осветените стаи. Няма никакво съмнение, че тези ползи важат също у дома и на работното място.

КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ?

Има много начини да осигурите по-добър въздух и повече дневна светлина в дома си. Някои са бързи и лесни, други изискват повече време, но ще ви осигурят значителни подобрения в дългосрочен план.

ЖИВОТЪТ В ЖИЛИЩА С ВИСОКА ВЛАЖНОСТ И НАЛИЧИЕ НА МУХЪЛ УВЕЛИЧАВА РИСКА ОТ АСТМА С 40%

Лошото качество на стайния въздух
може да доведе до дихателни проблеми и алергии или да ги усложни.

ДЕТСКИТЕ СТАИ ЧЕСТО СА НАЙ-ЗАМЪРСЕНИТЕ В ЖИЛИЩЕТО

Токсични частици, CO2 от издишване – детските стаи често съдържат най-високата концентрация на вредни вещества в дома.

ЛИПСАТА НА ДНЕВНА СВЕТЛИНА ПРАВИ 15% ОТ ХОРАТА ТЪЖНИ

Качествата на дневната светлина не могат да се възпроизведат по изкуствен начин. Ние се нуждаем от слънчева светлина, за да се чувстваме енергични и здрави.

САМО ЗНАНИЕ НЕ Е ДОСТАТЪЧНО


За всички нас е важно да преосмислим начина, по който живеем на закрито. От обикновените хора до архитектите, компаниите и правителствата – всички ние носим отговорността да положим максимални усилия, за да гарантираме, че домовете ни са здравословни места за живеене и отглеждане на нашите деца.


Защо ни вълнува това?

Повече от 75 години VELUX се посвещава на това да подобрява качеството на живот на хората, като помага за осигуряването на достатъчно светлина и свеж въздух в жилищата и на работното място.
Ползите за здравето вече са потвърдени от науката, но все още ни предстои да изминем дълъг път, преди да разберем, че свежият въздух не е просто приятно удобство, а реална необходимост.
За щастие, не сме сами в това пътуване. Работим заедно с други световни лидери на пазара в строителния отрасъл, за да създаваме по-добри жилища. Решенията ни не могат да отстранят всички проблеми на „стайното“ поколение, но можем да покажем най-добрия път напред.