Какво мога да направя?


Има много начини да осигурите по-добър въздух и повече дневна светлина в дома си. Някои са бързи и лесни, други изискват повече време, но ще ви осигурят значителни подобрения в дългосрочен план.


1.


Проветрявайте през повече от един прозорец

Стайният въздух съдържа газове, частици, биологични отпадъци и водни изпарения, които носят потенциален риск за здравето. Препоръчва се да проветрявате дома си три до четири пъти на ден за поне по 10 минути, като отворите повече от един прозорец. Проветрявайте също и спалнята, преди да си легнете и когато станете сутрин.

2.


Следвайте (естествената) светлина

Преместете кухненската маса или бюрото си по-близо до прозореца. Изкуствената светлина не може да възпроизведе качествата на слънчевата светлина, която е естествен антидепресант. Внесете в дома и на работното място възможно най-много дневна светлина. Има множество научни доказателства, които свързват дневната светлина с по-добро здраве и качество на живот, като например по-добро настроение, по-малко умора и намалено напрежение в очите.

3.


Влезте в ритъм

Тялото ни може да се синхронизира с така наречения 24-часов ритъм на живот „сън – работа – почивка“ само чрез правилно излагане на светлина и тъмнина. Ако е възможно, ориентирайте спалните си, особено тези на тийнейджъри и млади хора, които имат забавен биологичен часовник и често трудно се събуждат сутрин, на изток към изгряващото слънце. Също така се уверете, че пердетата или щорите спират колкото може повече проникването на светлина отвън през нощта.

4.


Излизайте на разходка

Повечето учени са съгласни, че стоенето на дневна светлина по два часа на ден е чудесно средство за подобряване на умственото ни състояние. Излизайте навън, когато имате възможност, и се старайте да се разхождате редовно.

5.


Почиствайте и проветрявайте килимите

… или най-добре се отървете от тях. Дебелите килими и мебелите от типа на стари дивани са златна мина за акари и бактерии.

6.


Ограничете парата и влагата

65% от всички европейци сушат прането си на закрито поне веднъж седмично, но то отделя влага, която може да доведе до появата на вреден мухъл и влага в дома, затова се опитайте да сушите дрехите на друго място, ако е възможно. Ако нямате възможност да сушите дрехите навън, опитайте да отворите прозорец близо до мястото, където се сушат, за да премахнете част от излишната влага. По същите причини се уверете, че банята ви има достатъчно добра вентилация. Едно четиричленно семейство добавя чрез дейностите си средно по 10 литра вода към стайния въздух – на ден!

7.


Спрете пушенето, бъдете предпазливи със свещите

Пушенето и свещите са особено вредни за климата в помещенията. В Дания например 76% от вредните частици в дома идват от самите обитатели.

8.


Изключете техниката

Електрическите уреди, като телевизорите и твърдите дискове на компютрите, изпускат химични вещества, които допълнително влошават климата в помещенията.

9.


Избягвайте химикалите

Повечето почистващи препарати съдържат потенциално вредни химикали. По възможност използвайте микрофибърни кърпи и естествени материали, като бял оцет и сапунени люспи. Има огромен брой съвети в интернет, които ще ви помогнат да поддържате дома си чист без химикали.

10.


Пластмасата невинаги е добро решение

Когато пластмасите се нагреят, те могат да отделят токсични пари. Ако имате деца, уверете се, че пластмасовите им играчки не са изложени на пряка слънчева светлина. Също така не оставяйте пластмасови предмети на пода, ако имате монтирано подово отопление. Съгласно регламентите на ЕС трябва да изхвърлите всички пластмасови играчки, произведени преди 2007 г., тъй като е установено, че съдържат някои забранени химически вещества. Ако пространството позволява, можете да насърчите децата си да играят в друга стая, а не в детската спалня. Това ще помогне да се намали количеството потенциално вредни замърсители във въздуха.

ПОГЛЕД КЪМ ОБЩАТА КАРТИНА

Освен новите ежедневни навици е важно да използвате случая да направите и фундаментални промени в климата на дома си. Прекарваме 90% от времето си на закрито, като 2/3 от него сме в дома си, затова той е идеалното място, откъдето да започнем да подобряваме живота си на закрито.

 

ПОДОБРЕТЕ СВОЕТО НАЛИЧНО ПРОСТРАНСТВО

Помислете как можете да „внесете външната среда в стаята“. Тъй като повечето от нас живеят в града, до известна степен сме се отчуждили от природата. Дори една малка стъпка като добавянето на няколко саксийни растения, за които се знае, че пречистват въздуха, може да подобри средата в дома ви. Също така помислете как бихте могли да създадете по-добър изглед към външната среда чрез интелигентно използване на прозорци и врати.

РАЗШИРЕТЕ ПРОСТРАНСТВОТО СИ ПО ПРАВИЛНИЯ НАЧИН

Добавянето на допълнителна квадратура към жилището ви е чудесен начин да подобрите живота си на закрито. Помислете за реновиране или разширяване на тавана и дайте предимство на решения, които осигуряват чист въздух и дневна светлина.

СМЯНА НА ЖИЛИЩЕТО

Когато търсите нов дом, имайте предвид, че по-старите имоти може да имат проблеми, които ще окажат въздействие върху климата в дома. Например проверете дали всички прозорци могат да се отварят изцяло и дали функционират, особено в кухнята и банята. Също така, когато стигнете до етапа на боядисване, изберете боя с по-светъл цвят. Това ще създаде огледални повърхности, които ще отразяват по-добре светлината в дома ви.


ТРЕВОЖНИТЕ ФАКТИ ЗА „СТАЙНОТО“ ПОКОЛЕНИЕ

Прекарваме 90% от времето си на закрито без достатъчно дневна светлина и чист въздух. Вече не мислим за това, но науката е доказала, че това може да е вредно за здравето и благополучието ни.

ЛИПСАТА НА ДНЕВНА СВЕТЛИНА ПРАВИ 15% ОТ ХОРАТА ТЪЖНИ

Качествата на дневната светлина не могат да се възпроизведат по изкуствен начин. Ние се нуждаем от слънчева светлина, за да се чувстваме енергични и здрави.