НАЙ-ЦЕННОТО НИ БОГАТСТВО Е НАЙ-УЯЗВИМО


Децата са особено уязвими към въздействието на лошия стаен климат, тъй като белите дробове и мозъкът им все още не са напълно развити.


Детските стаи често са с най-замърсен въздух. Освен токсичните частици от източници около дома, многото играчки и електронни устройства, които се срещат в повечето детски стаи, също могат да допринесат за потенциално вредни емисии. Проведено наскоро датско проучване е установило, че около половината от участващите семейства са имали по-високи от препоръчителните концентрации на CO2 в детските стаи през нощта и че приблизително във всяка четвърта стая е имало три пъти по-високи нива на CO2 от препоръчителните.

СИМПТОМИ

Замърсяването и високите нива на CO2 във въздуха могат да доведат до проблеми, като главоболие, неспокоен сън, умора и затруднена концентрация. Лошият стаен климат може да е особено неблагоприятен за децата поради факта, че те все още растат и дишат по-учестено от възрастните.

РЕШЕНИЯ

Ето няколко лесни начина за намаляване на нивата на CO2 и подобряване на климата в детските стаи.

1.


Проветрявайте през повече от един прозорец

Стайният въздух съдържа газове, частици, биологични отпадъци и водни изпарения, които носят потенциален риск за здравето. Препоръчва се да проветрявате дома си три до четири пъти на ден за поне по 10 минути. Проветрявайте детската спалня сутрин, докато играят и преди да си легнат вечер.

2.


Пластмасата невинаги е добро решение

При нагряването си пластмасите могат да отделят токсични пари, така че се уверете, че пластмасовите играчки на децата не са изложени на пряка слънчева светлина. Също така не оставяйте пластмасови предмети на пода, ако имате монтирано подово отопление. Съгласно регламентите на ЕС трябва да изхвърлите всички пластмасови играчки, произведени преди 2007 г., тъй като е установено, че съдържат забранени химически вещества. Ако пространството позволява, можете да насърчите децата си да играят в друга стая, а не в детската спалня. Това ще помогне да се намали количеството потенциално вредни замърсители във въздуха. Добавянето на някои растения в стаята също може да подобри климата, тъй като те пречистват излишния CO2.

3.


Ограничете влагата, преборете се с акарите

65% от всички европейци сушат прането си на закрито поне веднъж седмично, което е лош навик. Съхнещите дрехи отделят влага, която може да доведе до появата на вреден мухъл и влага в дома, затова се опитайте да сушите прането на друго място, ако е възможно. По същите причини се уверете, че банята ви има достатъчно добра вентилация. Освен това акарите обичат леглата, затова сменяйте чаршафите редовно. Помислете също за смяна на матраците и възглавниците, ако сте ги ползвали дълго време. В обикновен използван матрак може да има приблизително от 100 000 до 10 милиона акара, а 10% от теглото на възглавница, използвана две години, може да се състои от умрели акари и техните екскременти. 

ПОГЛЕД КЪМ ОБЩАТА КАРТИНА

Освен новите ежедневни навици е важно да използвате случая да направите и фундаментални промени в климата на дома си. Прекарваме 90% от времето си на закрито, като 2/3 от него сме в дома си, затова той е идеалното място, откъдето да започнем да подобряваме живота си на закрито.

 

Подобрете своето налично пространство

Помислете как можете да „внесете външната среда в стаята“. Тъй като повечето от нас живеят в града, до известна степен сме се отчуждили от природата. Дори една малка стъпка като добавянето на няколко саксийни растения, за които се знае, че пречистват въздуха, може да подобри средата в дома ви. Също така помислете как бихте могли да създадете по-добър изглед към външната среда чрез интелигентно използване на прозорци и врати.

Разширете пространството си по правилния начин

Добавянето на допълнителна квадратура към жилището ви е чудесен начин да подобрите живота си на закрито. Помислете за реновиране или разширяване на тавана и дайте предимство на решения, които осигуряват чист въздух и дневна светлина.

Смяна на жилището

Когато търсите нов дом, имайте предвид, че по-старите имоти може да имат проблеми, които ще окажат въздействие върху климата в дома. Например проверете дали всички прозорци могат да се отварят изцяло и дали функционират, особено в кухнята и банята. Също така, когато стигнете до етапа на боядисване, изберете боя с по-светъл цвят. Това ще създаде огледални повърхности, които ще отразяват по-добре светлината в дома ви.


ДНЕВНАТА СВЕТЛИНА МОЖЕ ДА ПОДОБРИ СПОСОБНОСТТА ЗА УЧЕНЕ НА ДЕЦАТА С ДО 15%

Науката е доказала, че класните стаи, в които има достатъчно дневна светлина, допринасят за по-ефективно учене в сравнение с лошо осветените стаи. Няма никакво съмнение, че тези ползи важат също у дома и на работното място.

КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ?

Има много начини да осигурите по-добър въздух и повече дневна светлина в дома си. Някои са бързи и лесни, други изискват повече време, но ще ви осигурят значителни подобрения в дългосрочен план.