РЕАЛНАТА ЖИТЕЙСКА ЦЕНА НА ЛОШОТО КАЧЕСТВО НА СТАЙНИЯ ВЪЗДУХ


Днес 84 милиона европейци живеят в жилища с висока влажност или наличие на мухъл, което увеличава риска от развитие на дихателни заболявания и алергии за цял живот.


Влажните условия и мухълът могат да увеличат риска от развитие на астма с 40%, а едно европейско проучване е установило, че 2,2 милиона европейци са заболели от астма като пряк резултат от живеенето в сгради с висока влажност и мухъл. Влагата също така може да провокира алергични реакции. Има само едно наистина ефективно дълготрайно решение за справяне с последствията от лошия климат в помещенията – смяната на застоялия въздух с чист въздух. Въпреки това почти шест на всеки десет души не проветряват достатъчно жилищата си.

СИМПТОМИ

Най-очевидните симптоми на астмата са недостигът на въздух и затрудненото дишане, но има и някои други предупредителни сигнали, на които също трябва да обърнете внимание. Усещането за стягане в гърдите, хриптенето – свистящи или пискливи звуци в гърдите при дишане, особено при издишване – и хроничната кашлица, особено през нощта или при спортуване, могат да бъдат признаци на астма.

РЕШЕНИЯ

Ето три лесни, но ефективни начина за подобряване на климата в помещенията. Колкото по-постоянен навик станат те, толкова по-добри резултати ще постигнете.

1.


Проветрявайте през повече от един прозорец

Стайният въздух съдържа газове, частици, биологични отпадъци и водни изпарения, които носят потенциален риск за здравето. Препоръчва се да проветрявате дома си три до четири пъти на ден за поне по 10 минути, като отворите повече от един прозорец. Проветрявайте също и спалнята, преди да си легнете и когато станете сутрин.

2.


Почиствайте и проветрявайте килимите

… или най-добре се отървете от тях. Дебелите килими и мебелите от типа на стари дивани са златна мина за акари и бактерии.

3.


Ограничете парата и влагата

65% от всички европейци сушат прането си на закрито поне веднъж седмично, което е лош навик. Съхнещите дрехи отделят влага, която може да доведе до появата на вреден мухъл и влага в дома, затова се опитайте да сушите прането на друго място, ако е възможно. Ако нямате възможност да сушите дрехите навън, опитайте да отворите прозорец близо до мястото, където се сушат, за да премахнете част от излишната влага. По същите причини се уверете, че банята и кухнята ви имат достатъчно добра вентилация.

ПОГЛЕД КЪМ
ОБЩАТА КАРТИНА

Освен новите ежедневни навици е важно да използвате случая да направите и фундаментални промени в климата на дома си. Прекарваме 90% от времето си на закрито, като 2/3 от него сме в дома си, затова той е идеалното място, откъдето да започнем да подобряваме живота си на закрито.

 

Подобрете своето налично пространство

Помислете как можете да „внесете външната среда в стаята“. Тъй като повечето от нас живеят в града, до известна степен сме се отчуждили от природата. Дори една малка стъпка като добавянето на няколко саксийни растения, за които се знае, че пречистват въздуха, може да подобри средата в дома ви. Също така помислете как бихте могли да създадете по-добър изглед към външната среда чрез интелигентно използване на прозорци и врати.

Разширете пространството си по правилния начин

Добавянето на допълнителна квадратура към жилището ви е чудесен начин да подобрите живота си на закрито. Помислете за реновиране или разширяване на тавана и дайте предимство на решения, които осигуряват чист въздух и дневна светлина.

Смяна на жилището

Когато търсите нов дом, имайте предвид, че по-старите имоти може да имат проблеми, които ще окажат въздействие върху климата в дома. Например проверете дали всички прозорци могат да се отварят изцяло и дали функционират, особено в кухнята и банята. Също така, когато стигнете до етапа на боядисване, изберете боя с по-светъл цвят. Това ще създаде огледални повърхности, които ще отразяват по-добре светлината в дома ви.


СТАЙНИЯТ ВЪЗДУХ МОЖЕ ДА Е ПЕТ ПЪТИ ПО-ЗАМЪРСЕН ОТ ВЪЗДУХА НА ОТКРИТО

Независимо къде живеете, отварянето на прозореца и навлизането на свеж въздух почти винаги е за предпочитане пред дишането на застоялия въздух в помещението.

КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ?

Има много начини да осигурите по-добър въздух и повече дневна светлина в дома си. Някои са бързи и лесни, други изискват повече време, но ще ви осигурят значителни подобрения в дългосрочен план.