СКРИТАТА СИЛА НА ДНЕВНАТА СВЕТЛИНА


Дневната светлина може да ви даде много повече от добро настроение. Наличието на достатъчно дневна светлина има доказани ползи за физическото и психологическото здраве на децата.


Френско проучване от 2012 г., в което са взели участие над 2000 деца от цяла Европа, е установило, че количеството дневна светлина в класната стая е подобрило резултатите от тестовете на учениците по математика и логика с до 15%. Комбинацията от прозорци, ориентирани на юг, и ефективно засенчване е довела до по-щастливи и по-продуктивни деца.

Тези констатации дават ясно доказателство, че излагането на децата на достатъчно дневна светлина е както необходимо, така и полезно. Това знание може сериозно да мотивира родителите да пренаредят жилищното си пространство и да открият нови начини и места, където да прекарват време с децата си.

СИМПТОМИ

В ерата на цифровите забавления може да е трудно за младите хора да намерят време за по-обикновени радости, като например да се наслаждават на прекрасната слънчева светлина. Факт е обаче, че липсата на достатъчно пряка или непряка дневна светлина може да доведе до недостиг на витамин D, да обърка биологичния часовник на децата и да окаже влияние върху общото им настроение и способността им за концентрация.

РЕШЕНИЯ

Има някои лесни и практични стъпки, които можете да предприемете, за да сте сигурни, че децата ви получават необходимото количество дневна светлина.

1.


Отворете дома (си)

Уверете се, че в дома ви влиза колкото може повече дневна светлина. Най-добре е пердетата и щорите да са изцяло отворени през деня. Ако детето ви има бюро или маса за занимания, преместете ги по-близо до прозореца.

2.


Открийте правилната посока

Тялото ни може да се синхронизира с така наречения 24-часов ритъм на живот „сън – работа – почивка“ само чрез правилно излагане на светлина и тъмнина и децата не са изключение. Ако е възможно, ориентирайте детските спални на изток към изгряващото слънце. Това е особено полезно за тийнейджъри и млади хора, които имат забавен биологичен часовник и често трудно се събуждат сутрин. Също така се уверете, че пердетата или щорите спират колкото може повече проникването на светлина през нощта.

3.


Разхождайте се навън

Насърчавайте децата да излизат и играят навън винаги когато имат възможност за това. Повечето учени са съгласни, че освен физическите ползи от движението престоят на дневна светлина между 30 минути и два часа на ден може да е чудесно средство за подобряване на умственото състояние.

ПОГЛЕД КЪМ
ОБЩАТА КАРТИНА

Освен новите ежедневни навици е важно да използвате случая да направите и фундаментални промени в климата на дома си. Прекарваме 90% от времето си на закрито, като 2/3 от него сме в дома си, затова той е идеалното място, откъдето да започнем да подобряваме живота си на закрито.

 

Подобрете своето налично пространство

Помислете как можете да „внесете външната среда в стаята“ чрез повече дневна светлина в дома си. Тъй като повечето от нас живеят в града, до известна степен сме се отчуждили от природата. Потърсете прозорци или врати, които увеличават количеството дневна светлина в стаята – имайте предвид, че покривните прозорци осигуряват повече дневна светлина от обикновените.

Разширете пространството си по правилния начин

Добавянето на допълнителна квадратура към жилището ви е чудесен начин да подобрите живота си на закрито. Помислете за реновиране или разширяване на тавана и дайте предимство на решения, които осигуряват чист въздух и дневна светлина.

Смяна на жилището

Когато търсите нов дом, имайте предвид, че по-старите имоти може да имат проблеми, които ще окажат въздействие върху климата в дома. Например проверете дали през прозорците влиза достатъчно дневна светлина. Ако не е така, помислете къде можете да поставите още прозорци или врати. Също така, когато стигнете до етапа на боядисване, изберете боя с по-светъл цвят. Това ще създаде огледални повърхности, които ще отразяват по-добре светлината в дома ви.


ДЕТСКИТЕ СПАЛНИ ЧЕСТО СА НАЙ-ЗАМЪРСЕНИТЕ В ЖИЛИЩЕТО

Токсични частици, CO2 от издишване – детските стаи често съдържат най-високата концентрация на вредни вещества в дома.

КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ?

Има много начини да осигурите по-добър въздух и повече дневна светлина в дома си. Някои са бързи и лесни, други изискват повече време, но ще ви осигурят значителни подобрения в дългосрочен план.