СТАЙНИЯТ ВЪЗДУХ НЕ Е ТОВА, КОЕТО МИСЛИТЕ, ЧЕ Е


Стайният въздух може да е до пет пъти по-замърсен от въздуха на открито. Продължителният престой на застоял въздух може да причини здравословни проблеми, като се започне от сърбеж в очите, главоболие и неспокоен сън до астма и алергии.


Въздухът в помещенията се замърсява, очевидно, от безкрайно много източници. Почти всичко, като се започне от прекалено високи нива на CO2 до хранителни частици от готвене, косми от домашни любимци, влага от бани, душове и перални машини. 65% от всички европейци сушат прането си на закрито поне веднъж седмично, при което се отделя влага, а всеки ден едно средностатистическо семейство произвежда около десет литра течност. Проучвания са установили също и че детските стаи често са най-замърсените в дома. 45% от всички детски спални съдържат много по-високи нива на CO2 поради недостатъчно проветряване.

СИМПТОМИ

Ако страдате от упорити физически симптоми, като кихане, хрема, зачервени очи и главоболие, които сякаш намаляват, когато не сте у дома, това може да се дължи на лош стаен климат. Дейности, като готвене, чистене и къпане допълнително овлажняват стайния въздух, което може да доведе до развитие на мухъл, причиняващ здравословни проблеми. Освен това, колкото повече дейности се извършват в едно помещение, толкова повече прах и други частици се отделят и циркулират в него.

РЕШЕНИЯ

Първата стъпка към подобряването на качеството на стайния въздух е да приемете и да разберете сериозността на проблема. Това ще ви мотивира да запомните тази прости стъпки, за да имате по-чист въздух.

1.


Проветрявайте през повече от един прозорец

Стайният въздух съдържа газове, частици, биологични отпадъци и водни изпарения, които носят потенциален риск за здравето. Препоръчва се да проветрявате дома си три до четири пъти на ден за поне по 10 минути, като отворите повече от един прозорец. Проветрявайте също и спалнята, преди да си легнете и когато станете сутрин.

2.


Почиствайте и проветрявайте килимите

… или най-добре се отървете от тях. Дебелите килими и мебелите от типа на стари дивани са златна мина за акари и бактерии.

3.


Ограничете парата и влагата

Опитайте да не сушите прането си вътре в помещенията. То изпуска влага, която може да доведе до появата на вреден за здравето домашен мухъл. По същите причини се уверете, че банята ви има достатъчно добра вентилация. Ако нямате възможност да сушите дрехите навън, опитайте да отворите прозорец близо до мястото, където се сушат, за да премахнете част от излишната влага.

ПОГЛЕД КЪМ ОБЩАТА КАРТИНА

Освен новите ежедневни навици е важно да използвате случая да направите и фундаментални промени в климата на дома си. Прекарваме 90% от времето си на закрито, като 2/3 от него сме в дома си, затова той е идеалното място, откъдето да започнем да подобряваме живота си на закрито.

 

Подобрете своето налично пространство

Помислете как можете да „внесете външната среда в стаята“. Тъй като повечето от нас живеят в града, до известна степен сме се отчуждили от природата. Дори една малка стъпка като добавянето на няколко саксийни растения, за които се знае, че пречистват въздуха, може да подобри средата в дома ви. Също така помислете как бихте могли да създадете по-добър изглед към външната среда чрез интелигентно използване на прозорци и врати.

Разширете пространството си по правилния начин

Добавянето на допълнителна квадратура към жилището ви е чудесен начин да подобрите живота си на закрито. Помислете за реновиране или разширяване на тавана и дайте предимство на решения, които осигуряват чист въздух и дневна светлина.

Смяна на жилището

Когато търсите нов дом, имайте предвид, че по-старите имоти може да имат проблеми, които ще окажат въздействие върху климата в дома. Например проверете дали всички прозорци могат да се отварят изцяло и дали функционират, особено в кухнята и банята. Също така, когато стигнете до етапа на боядисване, изберете боя с по-светъл цвят. Това ще създаде огледални повърхности, които ще отразяват по-добре светлината в дома ви.


ЖИВОТЪТ В ЖИЛИЩА С ВИСОКА ВЛАЖНОСТ И
НАЛИЧИЕ НА МУХЪЛ УВЕЛИЧАВА
РИСКА ОТ АСТМА С 40%

Лошото качество на стайния въздух може да доведе до дихателни проблеми и алергии или да ги усложни.

КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ?

Има много начини да осигурите по-добър въздух и повече дневна светлина в дома си. Някои са бързи и лесни, други изискват повече време, но ще ви осигурят значителни подобрения в дългосрочен план.