ТЪРСИ СЕ: СВЕЖ ПОДХОД КЪМ ЖИВОТА НА ЗАКРИТО


Успели сме да се изолираме от несигурността и дискомфорта на естествения свят, но в много други аспекти това се оказва пирова победа.


Прекарваме 90% от времето си на закрито и домовете ни са така добре изолирани, че в тях не могат да влизат достатъчно чист въздух и дневна светлина. Днес 84 милиона европейци живеят в сгради, които са с толкова висока влажност и наличие на мухъл, че представляват потенциална опасност за физическото и психическото здраве. Влошеният вследствие на това стаен въздух може да провокира появата на редица заболявания – от главоболие и сърбеж в очите до алергии, астма и дори по-сериозни състояния. При хората, които живеят в жилища с висока влажност и наличие на мухъл, има 40% по-висока вероятност да заболеят от астма. 

Липсата на пряка слънчева светлина също така причинява проблеми със здравето, като например недостиг на витамин D, което може да доведе до усещане за умора, изтощение и потиснато настроение. Експертите също така са изчислили, че до 30% от световното население страда от различни степени на САР (сезонно афективно разстройство, или зимна депресия). Точната причина за САР не е напълно установена, но това състояние често се свързва с намалената степен на излагане на слънчева светлина.
Ако не се вземат мерки, тези проблеми ще се задълбочат. Ето защо е толкова важно за всички нас да преосмислим начина, по който живеем на закрито. От обикновените хора до архитектите, компаниите и правителствата – всички ние носим отговорността да положим максимални усилия, за да осигурим здравословна среда в нашите сгради. Трябва да започнем да строим и да живеем по-друг начин.

Някои решения са прости, други са по-трудни, а трети изискват фундаментални промени в обществото. Но е възможно да се постигне – трябва всички заедно да действаме още сега.

ПЪТЯТ КЪМ ПО-ЗДРАВОСЛОВНА СРЕДА НА ЗАКРИТО

Повече от 75 години VELUX се е посветила на това да подобрява качеството на живот на хората, като помага за осигуряването на достатъчно светлина и свеж въздух в жилищата, на работното място и в учебните заведения. Ползите за здравето вече са потвърдени от науката, но все още ни предстои да изминем дълъг път, преди да разберем, че дневната светлина и свежият въздух не са просто приятно удобство, а реална необходимост.
За щастие, не сме сами в това пътуване. Работим заедно с други световни лидери на пазара в строителния отрасъл, за да създаваме по-добри жилища. Решенията ни не могат да отстранят всички проблеми на „стайното“ поколение, но можем да покажем най-добрия път напред.


СТАЙНИЯТ ВЪЗДУХ МОЖЕ ДА Е ПЕТ ПЪТИ ПО-ЗАМЪРСЕН ОТ ВЪЗДУХА НА ОТКРИТО

Независимо къде живеете, отварянето на прозореца и навлизането на свеж въздух почти винаги е за предпочитане пред дишането на застоялия въздух в помещението.

ЛИПСАТА НА ДНЕВНА СВЕТЛИНА ПРАВИ 15% ОТ ХОРАТА ТЪЖНИ

Качествата на дневната светлина не могат да се възпроизведат по изкуствен начин. Ние се нуждаем от слънчева светлина, за да се чувстваме енергични и здрави.