Barnfields – Една стара къща, преродена като просторен нов дом

Архитектът Адам Уордъл от Бирмингам знаел, че в старата английска къща, която получил като наследство има много потенциал.

Десет години живял с настоящия дизайн на сградата, докато се учил да стане архитект.

Но все пак знаел, че обикновената селска къща би могла да се превърне в зашеметяващ, многофункционален нов дом, с ефектен изглед към обкръжаващата го природа.

Важна роля за тази трансформация играят избраните прозорци - дванадесет прозореца VELUX, модел GGL с централна ос на отваряне, шест от които във вариант Integra с с електрическо управление.

След като определили къщата за подходяща, Адам и жена му Джулия започнали възстановителния проект. Адам разрушил цялата сграда с изключение на една стена, разширил и добавил мецанин, за да удвои размера на къщата.

Като цяло, архитектите в съвета на Стафорширдския квартал Муурлендс подкрепяли проекта, въпреки че изискали промените на първоначалната фасада да бъдат незначителни и да допълват околните къщи.

Интериорът на къщата е по същество с отворен план. Но дизайнът гарантира, че усещането за едно огромно, отворено пространство, ще отсъства.

Както Адам казва: „Аз исках къщата да е гъвкава колекция от места, които да бъдат отваряни и затваряни, в зависимост от сезона или нуждите ни. Исках и максимално да използвам естествената светлина.”

Благодарение на комбинацията на покривни прозорци VELUX и огромни остъклени врати, цялата задна южна част на къщата – включително хола и оранжерията – предлага смайващи гледки към полетата и хълмовете на Стафордшир. „След като се влезе през входната врата, първото нещо, което се вижда е пейзажът. Цялата задна част на къщата също може да се отвори към природата.” казва Адам.
Впечатляваща особеност е стъкленият мост от армирано стъкло, който свързва горната площадка с главната спалня. Това позволява гледка към небето от долния етаж, като пак пропуска дори повече естествена светлина в постройката. Както Адам се изразява: ,,Стъкленият мост играе ролята на нещо като подвижен мост към личните помещения.”

Огромна изолирана дървена врата също е вплетена в дизайна. През зимните нощи лесно може да се плъзне и затвори, като отделя оранжерията и прави кухнята и трапезарията по-уютни.

„Вратата е предвидена да наподобява оригиналната врата на хамбара” казва Джулия, като отдава почит на богатата история на къщата, която първоначално е била хамбар за слама през 18-ти век. Подобна препратка към миналото може да бъде забелязана и на външната страна, за направата на която са използвани възстановени камъни и плочки от оригиналната къща.

Над моста от армирано стъкло на нивото на мецанина се намира основната спалня. Тя е светла и просторна с помощта на прозорците VELUX, които разкриват прекрасни гледки от околността. Като цяло, от зашеметяващата спалня до многофункционалния хол, Адам и Джулия наистина са успели да превърнат обикновената си къща в красив нов дом.