"У дома" в Австрия

Преустройството на стара плевня в модерна къща даде на едно австрийско семейство дом, който свързва настояще и минало и интегрира енергоспестяващи технологии с традиционната архитектура на региона.

Никак не е трудно да разберем защо едно младо семейство би желало да се установи в Ауерщал. Селището е разположено в австрийската област Вайнфиртел (винарска област) и се характеризира с гъсто населена централна част, красива алея, водеща до множество покрайнините на селото, тричленното семейство Дьолингер-Цао се заема с нелеката задача да преустрои винарски изби и леко хълмист пейзаж.

В изоставена плевня, за да я превърне в нова къща, която ще бъде в съседство с дома на един от родителите на собственика.

Загриженото за околната среда семейството се спира на архитект Мартин Рюрншопф, който е известен със своя отговорен подход при изграждането на екологична архитектура, съобразена с даденостите на района.

Енергийната ефективност, комфортът и околната среда са трите ключови звена на проекта, затова екипът възнамерява да разработи нискотехнологична концепция за активна къща, предлагаща високо качество на живот. Малкият парцел, разположен между две съществуващи сгради, някога е бил използван за плевня; новият обект в идеалния случай би предложил съвременни условия на живот, като се съобрази с околните стари сгради.

"Крайният резултат не е нито "модерна, студена кутия", нито модифицирана селска къща с дървени орнаменти по прозорците и полистиролови профили"

споделя архитект Мартин Рюрншопф

На мястото на старата плевня, Рюрншопф създава 129 м2 жилище, като запазва облика на оригиналната стопанска сграда, но добавя модерни елементи. Завършена през 2013 г., съвременната интерпретация на плевнята продължава и във вътрешността, като впечатление правят стълбовете, подпорните конструктивни елементи, гредите на тавана и покрива, които са направени изцяло от дърво.

 За да напомня за бившата плевня, част от вътрешната стена е облицована със старите глинени тухли, запазени след разрушаването.

Архитектът запазва и пресъздава по нов начин традиционни функционални елементи, като вентилационни отвори и плъзгащи се врати, като последното от своя страна позволява на семейството лесно да даде достъп до дома си или пък да се уедини при желание. Както е предвидено, сградата е свързана с основната постройка, намираща се до нея.

Екипът от дизайнери се фокусира върху задачата да осигури достъп на достатъчно светлина в къщата дори през мъгливите, мрачни дни, каквито в района има често през есента и зимата.

Комбинацията от вертикално остъкляване, покриващо обширни площи, и отлично разположените покривни прозорци гарантира обилна, равномерна естествена светлина, която допринася за един по-уютен и просторен интериор. Съчетаването на дневна светлина, бели стени, светло дърво и циментов под създава приятно приповдигнато настроение.

Покривните прозорци са оборудвани с полупрозрачни електрически щори, програмирани да се активират автоматично през летните сутрини.Семейство Дьолингер-Цао не желаело да инсталира механична вентилационна система. Затова в ранните етапи на създаването на чертежите, Рюрншопф определил идеалното разположение на фасадните и покривни прозорци, които щели да подсигурят необходимата вентилация и отвори за проветрение.

Фасадните прозорци със скрит механизъм за задвижване имат функцията на вентилационни отвори, докато покривните прозорци VELUX INTEGRA® – също със скрит механизъм – позволяват на въздуха ефективно да бъде изведен нагоре. Получената по този начин естествена вентилационна система създава тяга, която, без каквото и да било оборудване и разход на енергия, постига оптимален ефект на проветряване.