Европейско изследване на VELUX Group

За комфорта, енергийната ефективност и средата на живот в европейските домове - какво казват 14.000 европейци за здравето, дома и енергията си.

5 стъпки към създаване на здравословен дом

Тазгодишният Барометър на здравословния дом идентифицира пет фактора, които са много важни за нашето здраве и енергичност.

1


Осигурете добри условия за сън

 
Добрите условия за сън включват комфортна температура, 100% тъмнина, спокойствие и тишина. Когато се изпълнят тези условия, над 50% от хората усещат прилив на енергия.

2


Стремете се към комфортна температура

 
Комфортна температура у дома означава приятна прохлада през лятото и уютно топло, но не горещо, през зимата. Поддържането на студена среда удвоява риска от проблеми с носа и гърлото.

3


Пуснете вътре свеж въздух

 
Свежият въздух влиза вътре през прозорците и вратите. Липсата на проветряване води до два пъти по-голяма вероятност да се чувствате уморени и апатични, в сравнение с проветряване по 2-4 пъти дневно.

4


Допуснете вътре дневна светлина

 
Дневната светлина се осигурява чрез правилно поставени фасадни и покривни прозорци. Когато нивата на дневна светлина се променят от незадоволителни към задоволителни, процентът на хората, които се чувстват отпаднали, пада чувствително от 37% на 21%.

5


Избягвайте висока влажност

 
Избягвайте високите нива на влажност, за да намалите риска от мухъл и гъбички. Те могат да създадат сериозни проблеми като астма и други респираторни симптоми.

Какво правим, за да направим домовете си здравословни

Топ 3 стратегии за създаване на здравословен вътрешен климат са: избягване на тютюнопушенето вътре, често проветрение и редовно почистване. В някои европейски държави домакинствата са по-активни при прилагането им от други. 

     
Най-активни   Най-малко активни

Често проветряване, избягване на пушенето вътре и редовно почистване.

Демонстрационните къщи VELUX са здравословни домове

Галерия стаи - вдъхновение 

Вижте как можете да добавите повече дневна светлина и естествена вентилация във вашия дом, като поставите покривни прозорци VELUX в различни стаи. 

Научете повече за продуктите VELUX

Усетете ползите

Гледайте видеото, за да откриете всички ползи от добрия вътрешен климат.