Monte Rosa - прекрасната хижа в Швейцарските Алпи

Тази хижа под формата на планински кристал е в действителност високотехнологична сграда в Швейцарските Aлпи, използваща оптимално природните ресурси и напълно енергийно ефективна. В "Монте Роса" необходимата енергия се употребява, а останалата се съхранява. Използваните прозорци и енергийни системи подчертават уникалния архитектурен облик на сградата.


Архитект: Bearth &​ Deplaze​s Architekten AG

Фотограф: Tonatiuh Ambrosetti

Главен строител: Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (ETH Zürich)

Клиент/инвеститор: The Swiss Alpine Club (SAC)

Местоположение: Monte Rose, Zermatt (CH)

Държава: Швейцария

Година: 2009

Площ: 1,154 m2, 120​1 гости

Дизайнът на вътрешно стълбище разкрива прекрасна гледка към заобикалящия пейзаж. Разделената дневна на малки интимни също предлага панорамна гледка. Не само отразяващата се светлината, но и смесицата от планински гледки извън прозорците, заедно с пречистения въздух на закрито, осигурява здравословно чувство на спокойствие и благополучие.
Това, което прави хижа Монте Роса наистина уникална, е начинът, по който са комбинирани различните енергийни системи . Те се контролират оптимално, а реакциите им са динамични: сградата набавя необходимата си енергия от преливането на енергия. Общата стойност на въглеродни емисии се очаква да бъде едва 1/3 от общите за хижата, която се намира в близост (на разстояние 80 метра по-надолу по ледника). Ледена стопилка набавя водата, която се събира и съхранява в голям резервоар 40 метра над хижата.
 
Изхождайки от концептуалната дизайнерска идея на всеки функционален детайл, хижата е високо-технологична, екологична, проектирана да получава 90% от необходимата енергия от слънцето (16 кВт). Останалите 10% се осигуряват от система, работеща с рапично масло, която отговоря на потребностите в пиковите часове. Електричеството се използва за пречистване на отпадъчни води, вентилация, осветление и домакински нужди. С помощта на изключително модерна фотоволтаична система, интегрирана в южната фасада, цялата излишна енергия се съхранява в клапанно-регулирани оловно-кисели акумулатори, които гарантират мощност, дори при облачно време. Зигзагообразна група от прозорци заедно с няколко покривни прозореца VELUX, които са под формата на малки "дупки" в фасадата, позволяват на слънцето да достига в спираловидната сграда и да затопля въздуха й.
 
За да се постигне възможно най-висока степен на енергийна ефективност, дизайнерите са инсталирали система за компютърно управление на енергията. Тя е замислена да бъде поддържана от учен, базиран във Федералния институт в Цюрих. Метеорологични прогнози, очакван брой посетители и нива на енергия, могат да бъдат поддържани и съпоставяни с математически модели за оптимизиране взаимодействието между енергийните системи. Това означава, че ако прогнозата за времето за следващия ден е добра и е възможно да се очакват около 120 посетители, нивото на енергия трябва да бъде приспособено към техните нужди (подобно е и при други ситуации).
 
В зависимост от нуждите от соларна, канализационна или вентилационна системи могат да бъдат включвани и изключвани автоматично.
2