Готов ли си да участваш?

 • График

  Конкурсът ще се проведе в три кръга:

  Кръг 1: Подаване на документи чрез формата за кандидатстване в уеб сайта www.velux.bg 
  между 01 Март и 30 Юни 2017 г.

  Кръг 2: Оценка на проектите и журиране 
  в периода 01 Юли – 31 Юли 2017 г.

  Кръг 3: Онлайн гласуване на потребителите чрез Фейсбук страницата www.facebook.com/VELUX.bg 
  от 01 Август до 23:59 часа на 20 Август 2017 г.


 • Критерии
  Критериите, по които ще бъдат оценени проектите, са както следва: 

  • Общо обемно-пространствено решение, вкл. връзка с градоустройствен модел.
  • Ефективно разпределение на дневната светлина в сградата и помещенията.
  • Гледка и отношение към заобикалящата среда, в това число природа и съседни сгради.
  • Ефективно използване на пространството под покривните елементи в обема и интериора на сградата.
  • Представяне на проекта, пълнота и съответствие на проектната документация.

 • Жури

  Арх. Атанас Панов  съосновател на LP Group

  Роден на 22 февруари 1956г. в гр. София. Завършва  Архитектурния факултет на Висшия институт за  архитектура и строителство  - София през 1981г. Работи в Софийската  проектантска организация "СОФПРОЕКТ"  в ателието на арх. Лозан Лозанов и арх.  Богдан Томалевски, и в архитектурно бюро към Комитета за култура, в ателието на арх. Лозан Лозанов до 1989г. 

  През 1989г. съвместно с арх. Лорита Димитрова Панова основава собствено архитектурно бюро.

  Днес LP Group е сътрудничество на няколко фирми, обединени около идеята за изграждане на качествена архитектурна среда. Стилът на работа в LP Group се отличава с внимание към качеството и към яснотата на отношенията с бизнес партньорите във всички фази на инвестиционния процес. 

  Много от обектите, проектирани от бюрото са признати за водещи примери на съвременна българска архитектура. Проекти, сгради и водещи архитекти на фирмата са носители на редица национални и международни награди, включително няколко звания “Архитект на годината”, “Сграда на годината”, както и национален подбор за Награда на Европейския съюз за съвременна архитектура - "Мис ван дер Рое“ 2005 и 2014.


  Арх. Атанас Танков – собственик и водещ проектант на архитектурно студио "ТАНКОВ АРХИТЕКТИ" 

  През 2000 г. завършва магистърска степен по архитектура в Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия – София. В периода от 1998 до 2003 г. трупа професионален опит последователно в "Главболгарстройпроект" и "Артекс Инженеринг". 

  През 2004 г. създава собствено проектантско бюро.

  Под професионалното ръководството и с творческото участие на арх. Танков, екипът в студиото изработва през годините над 100 проекта на обекти с разнообразни функции и предназначение. Преобладаващата част от тях са жилищни сгради в градска среда  и ваканционни комплекси по Черноморието и планинските курорти. Арх. Танков формира конкретен екип от специалисти в зависимост от специфичните нужди на всеки инвестиционен проект. Водещ приоритет в работния процес е анализиране на проблемите, защитата на интересите и реализацията на целите на всеки конкретен клиент.

  Арх. Танков и неговият екип са носители на редица награди за архитектурно творчество, включително Сграда на годината и Homes Overseas AWARDS.


  Арх. Гергана Стефанова – преподавател в УАСГ и НБУ

  Архитект Гергана Стефанова завършва архитектура във ВИАС (сега УАСГ) през 1983 г. Работи като проектант в ателието на арх. Красимира Попова в „Софпроект“ от  1983 до 1988 г. От 1988 до 2008 е редактор в списанията „Наш дом“, „Аспекти“, „Хубавите къщи“, редактор на приложения „За дома“ и „Офис обзавеждане“ на в.“ Капитал“  и главен редактор на сп. „Интериор“ и сп. „Жена и дом“. 

  От  1994 – 2000 е хоноруван асистент в УАСГ, а от 2006 до сега е редовен преподавател в департамент „Архитектура“ в НБУ. От 2014 година е доктор на науките за дисертационен труд на тема : „Дизайн чрез светлина на архитектурното пространство“. 

  Проектант  на жилищни, обществени сгради и интериори  у нас и в чужбина (Франция и Швейцария), от които два с първа награда за интериор на биеналето по „Дизайн“ в София 2011 („Учебен център на РВД – летище София“ и „Адвокатска кантора на ЛБДМ адвокати“ в Париж).


  ---

  Координатор на конкурса: Арх. Надежда Соколова – ВЕЛУКС България ЕООД

  Арх. Соколова завършва архитектура в RWHT-Aachen през 2005г. Работила е за „Kister, Sheithauer, Gross” Кьолн, „Ателие Серафимов Архитекти“ София, „ЛП-груп“ София. От 2016 година арх. Соколова е част от екипа на ВЕЛУКС България.

 • Награди
  Проектът, събрал най-висок брой харесвания по време на третия етап от състезанието, ще бъде обявен за победител и ще спечели всички вложени в проекта покривни прозорци и останали продукти по списък, чието парично изражение да не надхвърля 10'000 лв. с ДДС (пресметнато по актуалната ценова листа на организатора ВЕЛУКС България ЕООД). Продуктите, които ще бъдат предоставени като награда, ще бъдат предварително съгласувани между представител на журито, ВЕЛУКС България и участника, чиято собственост е проектът.

  Вижте повече в общите условия на конкурса.

Как може подпокривното пространство в една къща да се превърне в жилищна площ?

Преди
След

Таванското помещение осигурява повече пространство и добавя стойност към домa. Почти всеки един таван може да бъде усвоен и да се превърне в привлекателна допълнителна стая към къщата, при това достатъчно добре осветена и практична. Монтажът на покривни прозорци VELUX може да осигури свеж въздух, естествена светлина и невероятна гледка!

Кои са стъпките за превръщане на тъмния и прашен таван в най-светлата част на къщата?

Потенциалът на тавана

В много еднофамилни къщи таванът не се използва. Обикновено той се превръща в склад за стари вещи. В зависимост от размера на таванското помещение, от него може да се направи още една спалня или детска стая, а защо не място за хоби или творческо кътче, което да вдъхновява собственика си допълнително?

Колко е важна дневната светлина?

Източниците на дневна светлина са ключови, за да се превърне тъмното таванско помещение в светла жилищна площ. Може да има прозорец на вертикална стена или малки капандури на покрива, но те не осигуряват достатъчно осветление за живеене. Най-добър избор за светлина под покрива са покривните прозорци. Може да се разположат на произволно избрани позиции върху покрива и да осветят всяко тъмно кътче.

Колко покривни прозореца?

Това зависи от функцията и размера на стаята. Всекидневната изисква повече и по-добра осветеност от банята. В кухнята или кабинета също е важно да има добро осветление. Естествената светлина дава чувство за простор и прави стаята по-приятна и уютна. Остъклената площ на покривните прозорци трябва да бъде поне 10-20% от площта на пода. Това означава, че в стая от 20 м2 трябва да има покривни прозорци с остъклена площ поне 2м2, а по-добре и повече.

Къде да поставите покривните прозорци?

Ако покривът позволява, най-доброто осветление се постига, когато покривните прозорци са поставени по ската от двете страни на билото. Добре е прозорците да са достатъчно ниско, за да се запази гледката. Да не забравяме, че най-хубавите гледки са отвисоко, от покрива. Ако таванското помещение е много просторно, може да се поставят допълнителни прозорци на по-голяма височина. Те дават осветление дълбоко в помещението. Комбинацията от ниско и високо поставени прозорци действа като комин и осигурява перфектна вентилация в стаята.


Да обърнем специално внимание на пътя на слънцето


Енергийна ефективност

На покрива има добра възможност да се използва енергията на слънцето и да така къщата да се направи по-икономична. При правилно поставени покривни прозорци сметките за отопление може да намалеят, както и емисиите на CO2. Четирите посоки на света показват от къде слънцето ще свети към къщата. Това има значение за покривните прозорци и за топлината, която ще идва през тях.

Южна и западна светлина

Ако стаите са западни или южни, слънчевата светлина и топлина ще са обилни в горещите месеци. В този случай много подходящи са външните сенници VELUX. Те запазват стаите прохладни в летните дни, без да ограничават гледката.

Северна и източна светлина

В северните стаи слънцето достига предимно с отразени лъчи и не е толкова ярко и горещо. Източните прозорци получават златна светлина и къси слънчеви лъчи сутрин. В спални и детски стаи е добре прозорците да се поставят с изглед към пътя на слънцето, във всички възможни посоки.