Мансарда в София с иновативната система VELUX ACTIVE

Пуснете здравето в дома си чрез иновативната система VELUX ACTIVE

Или как система от “умни“ покривни прозорци може да направи жилището Ви  по-уютно, по-свежо и по-здравословно


В един топъл септемврийски следобед се отправяме на мисия, която ни отвежда в жилищна сграда в един от модерните южни квартали на София – Белите брези. Там имаме среща с едно семейство с две деца ­– момиче на 11 години и момче на 6. Поводът на нашето гостуване е желанието ни да разберем как покривните прозорци VELUX и иновативната система за тяхното управление VELUX ACTIVE са повишили чувствително качеството на техния живот.

Още на прага на този красив дом, заедно с широката усмивка от нашите любезни домакини, сме очаровани от светлината, простора и свежестта на мансардния апартамент, в който те живеят. Това впечатление се допълва от интериора, с преобладаващи цветове бяло и светло дърво и перфектното му съчетание с топлия дървесен цвят на дограмите на покривните прозорци.

В търсене на нов дом

Историята на това младо семейство е типична за големия град. С израстването на двете им деца, те се нуждаят от повече пространство и затова се заемат с да търсят ново жилище, в което всеки да има свое собствено кътче, а децата – най-подходящи условия да растат, да играят и четат. Започва изморително обикаляне и многобройни огледи ... докато един ден, съвсем случайно те откриват своето „съкровище“. Разглеждайки апартамент в квартал „Белите брези“, научават, че в сградата има още един свободен обект - същия по площ, но на мансардния етаж. Заинтригувани, съпрузите отиват сякаш на шега да му хвърлят един поглед, но дори само той е бил достатъчен, за да разберат, че това е жилището на мечтите им. Това, което ги грабва мигновено са простора, уюта и светлината, която струи от множеството покривни прозорци в помещенията.

„Очаквахме да видим един стандартен апартамент, но още щом пристъпихме прага, бяхме възхитени от обилното количество слънчеви лъчи и пространство. Хареса ни, също така, разпределението на стаите, както и фактът, че ще бъдем сами на етажа“, обясняват собствениците.

Решението е взето бързо и без колебание, за което спомага и фактът, че при мансардните апартаменти част от площите под скосените скатове на покрива не се калкулират при определянето на цената. В същото време, тези места се оказват изключително полезни, тъй като са подходящи за вграждане на мебели за съхранение на вещи и предразполагат развихряне на въображението, в търсене на по-разчупен интериор.

Покривни прозорци и система VELUX ACTIVE

И ние и симпатичното семейство сме единодушни, че очарованието на този красив дом се дължи в голяма степен на ефекта от използването на покривни прозорци, които са общо 13 на брой във всички помещения. Както може да се предполага, обаче, този голям брой прозорци, освен че носи радост за окото, изисква доста добра информираност за аксесоарите към тях и начина на ползването и поддържането им. 

Още със закупуването на мансардния апартамент, семейството оборудва всички покривни прозорци с вътрешни щори VELUX, а тези гледащи на юг - и със сенници, за да спират жарките слънчеви лъчи през лятото. По-късно се добавят пак на южните прозорци и външни ролетни щори, чрез които се регулира максимално добре климатът и притокът на светлина в помещенията. Това, което обединява всички тези компоненти в една интелигентна система за микроклимат е VELUX ACTIVE. Точно това е и целта на нашето посещение днес  – да научим повече за тази система, внедрена тук за пръв път в България.


Системата VELUX ACTIVE предоставя изключителни удобства на обитателите, тъй като с нейна помощ те могат да управляват максимално бързо, лесно и удобно покривните прозорци, включително тяхното отваряне или затваряне, както и всички външни и вътрешни щори и сенници. Всичко това е възможно и чрез отдалечен достъп от таблет или смартфон, работещи в интернет. Системата позволява да й бъдат зададени конкретни стойности на температура, влага и въглероден диоксид, които тя постоянно да следи и измерва, и в зависимост от стойностите им в помещенията, автоматично да управлява прозорците, щорите и сенниците, за да регулира притока на свеж въздух или засенчването там.

VELUX ACTIVE се състои от сензор за измерване на вътрешния климат, ключ за стена за непосредствено управление и гейтуей, който се свързва с безжичната мрежа в дома и служи за управление от разстояние. Сензорът измерва трите основни за здравето показателя в помещенията и спомага за автоматичното управление на покривните прозорци. Само с едно докосване на ключа пък, може бързо да бъдат затворени всички прозорци при излизане от жилището и то да се остави да се вентилира през вентилационните клапи.

Инсталацията на системата VELUX ACTIVE е лесна и интуитивна. Нейната съвместимост с Apple HomeKit дава възможност тя да бъде управлявана и чрез гласови команди. В допълнение, VELUX ACTIVE е свързана със станциите на NetAtmo и реагира своевременно на променящите се метеорологични условия, съответно затваряйки или отваряйки прозорците или управлявайки щорите според времето навън. Системата позволява множество допълнителни функционалности – например прозорците имат сензори за дъжд, които ги затваря автоматично още с първите капки.

С VELUX ACTIVE са оборудвани 3 от покривните прозорци в дома – в спалнята, детската стая и дневната и семейство е изключително доволно от решението си да инвестират в тази иновативна система. С нейна помощ те поддържат осветеност и вътрешен климат, които са по вкуса им, а ефектът върху настроението и здравето им е забележим.

Обичам да има въздух и вентилация, а сега сме спокойни, защото можем да поддържаме свежа атмосфера у дома, дори когато сме на работа, чрез приложение на телефоните си

уточнява съпругата и допълва, че освен това самите прозорци VELUX са много лесни за поддръжка и почистване.

Въвеждането на системата VELUX ACTIVE носи на семейството и още един, немаловажен плюс. Благодарение на множеството покривни прозорци в дома, през зимата в него навлиза щедро благодатната топлина и светлина на слънцето, която се разпределя интелигентно в апартамента. Така през студения сезон от годината в апартамента е доста топло и дори не се налага да се ползва парното, а през лятото влизат в действие външните ролетни щори, които намаляват чувствително температурата в помещенията.

„Те доста често са спуснати напълно през горещите летни дни, а влиянието им е несравнимо”, споделя съпругът. „За постигане на желаната температура през най-топлите дни разбира се ползваме и климатици, които също управляваме през приложение онлайн“, допълва той.

По израза на лицата на съпрузите и по ентусиазма, с който разказват за дома си и ни развеждат из него, разбираме колко силно са привързани към мансардата, само година след като са се нанесли в нея.

„Мансардата ни дава светлина, простор, анонимност и чудесна гледка, а  автоматизираното управление на щорите и покривните прозорците ни позволява лесно да създадем нужната обстановка в дома ни – за гледане на филм, почивка, сън... Децата също се справят отлично с нововъведенията в дома, а сигурността на жилището ни е увеличена – при буря можем да затворим прозорците, където и да се намираме“, споделя семейството.

Много е приятно, когато се приберем от пътуване и вкъщи е проветрено и свежо

споделя съпругата и добавя:

"Доскоро постоянно се притеснявах дали не съм забравила някой прозорец отворен, но сега е въпрос на секунди да проверя и да направя необходимите настройки, и да продължа да се занимавам спокойно с работата си или да бъда пълноценно със семейството си“.


Очаровани от апартамента и погълнати от увлекателния разказ, никак не ни се иска да напуснем този свеж, просторен и уютен дом, но идва моментът, в който трябва да се разделим с нашите любезни домакини. Сбогуваме се с тях, благодарни, че са ни допуснали до своя дом и са ни разкрили част от тайните съставки, които са превърнали този мансарден апартамент в истинско райско кътче сред самия град.