Готови ли сте да участвате?

 • График

  Конкурсът ще се проведе в четири кръга:∙        

    

  Кръг 1: 01.04 – 23.07.2018 г. – регистрация в конкурса и изпращане на необходимите документи чрез формата за кандидатстване в сайта velux.bg

  Кръг 2: 01.08 – 23.08.2018 г. – онлайн гласуване на потребителите чрез фейсбук страницата www.facebook.com/VELUX.bg

  Кръг 3: 01.09 – 21.09.2018 г. – оценяване на 10-те проекта, събрали най-много гласове на предходния етап от нашето жури

  Кръг 4: 25-26.09.2018 – обявяване на победителя в нашия сайт и ФБ страница

 • Критерии
  Критериите, по които ще бъдат оценени проектите, са както следва: 

  • Общо обемно-пространствено решение, вкл. връзка с градоустройствен модел.
  • Ефективно разпределение на дневната светлина в сградата и помещенията.
  • Гледка и отношение към заобикалящата среда, в това число природа и съседни сгради.
  • Ефективно използване на пространството под покривните елементи в обема и интериора на сградата.
  • Представяне на проекта, пълнота и съответствие на проектната документация.

 • Жури
 • Награди
  Проектът, който получи най-висока оценка от журито, ще бъде обявен за победител и ще получи като награда всички проектирани покривни прозорци, на стойност до 10 000лв. с ДДС, калкулирани по актуална ценова оферта

  Вижте повече в общите условия на конкурса.

Как може подпокривното пространство в една къща да се превърне в жилищна площ?

Преди
След

Таванското помещение осигурява повече пространство и добавя стойност към домa. Почти всеки един таван може да бъде усвоен и да се превърне в привлекателна допълнителна стая към къщата, при това достатъчно добре осветена и практична. Монтажът на покривни прозорци VELUX може да осигури свеж въздух, естествена светлина и невероятна гледка!

Кои са стъпките за превръщане на тъмния и прашен таван в най-светлата част на къщата?

Потенциалът на тавана

В много еднофамилни къщи таванът не се използва. Обикновено той се превръща в склад за стари вещи. В зависимост от размера на таванското помещение, от него може да се направи още една спалня или детска стая, а защо не място за хоби или творческо кътче, което да вдъхновява собственика си допълнително?

Колко е важна дневната светлина?

Източниците на дневна светлина са ключови, за да се превърне тъмното таванско помещение в светла жилищна площ. Може да има прозорец на вертикална стена или малки капандури на покрива, но те не осигуряват достатъчно осветление за живеене. Най-добър избор за светлина под покрива са покривните прозорци. Може да се разположат на произволно избрани позиции върху покрива и да осветят всяко тъмно кътче.

Колко покривни прозореца?

Това зависи от функцията и размера на стаята. Всекидневната изисква повече и по-добра осветеност от банята. В кухнята или кабинета също е важно да има добро осветление. Естествената светлина дава чувство за простор и прави стаята по-приятна и уютна. Остъклената площ на покривните прозорци трябва да бъде поне 10-20% от площта на пода. Това означава, че в стая от 20 м2 трябва да има покривни прозорци с остъклена площ поне 2м2, а по-добре и повече.

Къде да поставите покривните прозорци?

Ако покривът позволява, най-доброто осветление се постига, когато покривните прозорци са поставени по ската от двете страни на билото. Добре е прозорците да са достатъчно ниско, за да се запази гледката. Да не забравяме, че най-хубавите гледки са отвисоко, от покрива. Ако таванското помещение е много просторно, може да се поставят допълнителни прозорци на по-голяма височина. Те дават осветление дълбоко в помещението. Комбинацията от ниско и високо поставени прозорци действа като комин и осигурява перфектна вентилация в стаята.


Да обърнем специално внимание на пътя на слънцето


Енергийна ефективност

На покрива има добра възможност да се използва енергията на слънцето и да така къщата да се направи по-икономична. При правилно поставени покривни прозорци сметките за отопление може да намалеят, както и емисиите на CO2. Четирите посоки на света показват от къде слънцето ще свети към къщата. Това има значение за покривните прозорци и за топлината, която ще идва през тях.

Южна и западна светлина

Ако стаите са западни или южни, слънчевата светлина и топлина ще са обилни в горещите месеци. В този случай много подходящи са външните сенници VELUX. Те запазват стаите прохладни в летните дни, без да ограничават гледката.

Северна и източна светлина

В северните стаи слънцето достига предимно с отразени лъчи и не е толкова ярко и горещо. Източните прозорци получават златна светлина и къси слънчеви лъчи сутрин. В спални и детски стаи е добре прозорците да се поставят с изглед към пътя на слънцето, във всички възможни посоки.