Готови ли сте да участвате?

 • График

  Конкурсът ще се проведе в четири кръга:

  Кръг 1: 1 април – 28 юли 2019 г. Регистрация в конкурса и изпращане на необходимите документи във  формата за кандидатстване


  Кръг 2: 1 – 25 август 2019 г. Онлайн гласуване на потребителите в нашата Фейсбук страница www.facebook.com/VELUX.bg


  Кръг 3: 2 – 20 септември 2019 г. Оценяване от нашето жури на 10-те проекта, събрали най-много гласове на предходния етап 


  Кръг 4: 25 – 26 септември 2019 г. Обявяване на победителя в нашия сайт и Фейсбук страница

   

 • Критерии
  Критериите, по които ще бъдат оценени проектите, са както следва:
   
  • Общо обемно-пространствено решение, вкл. връзка с градоустройствен модел.
  • Ефективно разпределение на дневната светлина в сградата и помещенията.
  • Гледка и отношение към заобикалящата среда, в това число природа и съседни сгради.
  • Ефективно използване на пространството под покривните елементи в обема и интериора на сградата.
  • Представяне на проекта, пълнота и съответствие на проектната документация.
 • Жури
  Очаквайте скоро информация.
 • Награди

  ​Победител от конкурса: 

  Проектът, който получи най-висока оценка от журито, ще бъде обявен за победител и ще получи като награда всички проектирани покривни прозорци, на обща стойност до 10 000лв. с ДДС, калкулирани по актуална ценова оферта.

  Вижте повече в общите условия на конкурса.

   

  Награда за гласуване:

  При гласуването на потребителите от Фейсбук страницата ни, един от всички дали своя вот ще спечели на лотариен принцип СПА уикенд за двама, който ще бъде обявен до 7 работни дни след приключване на гласуването.

   

Време е за светлина!

Преди
След

Щом е дошло време за ремонт на старата Ви къща, или имате парцел, на който смятате да построите нов дом за Вас и семейството Ви, един от най-важните етапи, за които трябва да помислите, е покривът и подпокривното пространство. Все по-малко хора изоставят тавана като неизползваема площ, или я предвиждат само за склад. Все повече се използва пълният му потенциал като стая или ателие, често най-уютното и почти сигурно най-разчупеното помещение в цялата къща. Не само това – с помощта на покривни прозорци то може да стане определено най-светлото и свежо кътче у дома. 

Превърнете дома си в здравословно място за живеене!

 

За дневната светлина

Един от най-важните фактори за здравословен начин на живот е достъпът до естествена, дневна светлина. Начинът на живот на днешното поколение, за съжаление, води до точно обратното – повече време прекарано на закрито. За да получим необходимото ни количество слънчева светлина, трябва да я поканим у дома през прозорците. А най-добре – през покривните прозорци.

За свежия въздух

Същото важи и за свежия въздух. Продължителното време, прекарано на закрито, предполага наличие на застоял, замърсен въздух, а често и на влага. Нередовното проветряване е вредно и води до много по-голяма вероятност да се чувстваме уморени и непродуктивни. За да се регулира нивото на свеж въздух, трябва да се проветрява поне 2-4 пъти дневно, а наличието на повече прозорци, по възможност на различни нива, улеснява това.

За енергийната ефективност

Ремонтът на старата къща може да е продиктуван от много причини, една от които със сигурност е нуждата от смяна на изолацията и цялостно подобряване на енергийната ефективност. Тук също покривните прозорци са ценен помощник. Наличието на прозорци на покрива означава повече слънчеви лъчи, достигнали до вътрешността на помещенията, а това означава естествена топлина и светлина, за сметка на изкуствено осветление и отопление. 

Как да планирате покривните прозорци?

Зависи от размера, изложението и приложението на всяко помещение. Някои помещения изискват повече светлина от други, например работни или детски стаи. През покривните прозорци преките слънчеви лъчи осветяват стаите по-дълго, отколкото през фасадни прозорци и като цяло стаите получават повече светлина, сравнено със същата площ на вертикална дограма. Като правило, остъклената площ на покривните прозорци се изчислява като поне 10-20% от площта на пода. Следователно, в стая от 20 м2 трябва да има покривни прозорци с остъклена площ поне 2м2, а винаги може и повече.

Още няколко съвета

 • най-доброто осветление се постига, когато покривните прозорци са поставени от двете страни на билото
 • добре е прозорците да са достатъчно ниско, за да има гледка, дори ако сте седнали до прозореца
 • добре е и да са високи или да са на два реда, тъй като от по-голяма височина се постига осветление дълбоко в помещението
 • комбинацията от ниско и високо поставени прозорци действа като комин и осигурява перфектна вентилация в стаята

Умен дом

След като помислите за размера, броя и разположението на прозорците, ще дойде ред да изберете и техния модел и функции. VELUX предлага изключително широка гама продукти, които ще отговорят на Вашите изисквания и очаквания. Разгледайте нашия сайт и се запознайте с тях или ни потърсете за консултация.
Непременно научете повече за най-новата ни система VELUX ACTIVE – интелигентно сензорно базирано управление на покривни прозорци, щори и сенници VELUX. Системата измерва трите основни показателя за вътрешен климат – температура, влажност и ниво на CO2 и управлява автоматично Вашите покривни прозорци, за да осигури здравословен вътрешен климат във Вашия дом.