Готови ли сте да участвате?

 • График

  Конкурсът ще се проведе в четири кръга:

  Кръг 1: 1 април – 28 юли 2019 г. Регистрация в конкурса и изпращане на необходимите документи във  формата за кандидатстване


  Кръг 2: 1 – 25 август 2019 г. Онлайн гласуване на потребителите в нашата Фейсбук страница www.facebook.com/VELUX.bg


  Кръг 3: 2 – 20 септември 2019 г. Оценяване от нашето жури на 10-те проекта, събрали най-много гласове на предходния етап 


  Кръг 4: 25 – 26 септември 2019 г. Обявяване на победителя в нашия сайт и Фейсбук страница

   

 • Критерии
  Критериите, по които ще бъдат оценени проектите, са както следва:
   
  • Общо обемно-пространствено решение, вкл. връзка с градоустройствен модел.
  • Ефективно разпределение на дневната светлина в сградата и помещенията.
  • Гледка и отношение към заобикалящата среда, в това число природа и съседни сгради.
  • Ефективно използване на пространството под покривните елементи в обема и интериора на сградата.
  • Представяне на проекта, пълнота и съответствие на проектната документация.
 • Жури

  Д-р арх. Гилияна Комитова – Архитектурно бюро Гиляна и МИА Архитекти, https://mia-arch.com/

  Д-р арх. Гиляна Комитова защитава докторска степен с разработка на тема „Естествената светлина в архитектурата“. В нея арх. Комитова разглежда „естествената светлина, нейното оптимизиране и поставяне в услуга на човешките дейности и природата. Направен е анализ на дневната светлина и нейното първостепенно значение за живота на планетата. Демонстрирани са системи за пасивно и активно използване на слънчевата светлина. Разглежда се практиката да се провежда политика за устойчиво развитие, във връзка с енергоефективната слънчева архитектура“.

  Архитект Комитова е част от екипа на МИА Архитекти, а също така има собствено архитектурно студио – Архитектурно бюро Гиляна.

   

  Арх. Гергана Стефанова – преподавател в УАСГ и НБУ, https://architecture.nbu.bg/bg/prepodavateli/gl-as-d-r-arh-gergana-stefanova

  Архитект Гергана Стефанова завършва архитектура във ВИАС (сега УАСГ) през 1983 г. Работи като проектант в ателието на арх. Красимира Попова в „Софпроект“ от  1983 до 1988 г. От 1988 до 2008 е редактор в списанията „Наш дом“, „Аспекти“, „Хубавите къщи“, редактор на приложения „За дома“ и „Офис обзавеждане“ на в.“ Капитал“  и главен редактор на сп. „Интериор“ и сп. „Жена и дом“. 

  От  1994 – 2000 е хоноруван асистент в УАСГ, а от 2006 до сега е редовен преподавател в департамент „Архитектура“ в НБУ. От 2014 година е доктор на науките за дисертационен труд на тема : „Дизайн чрез светлина на архитектурното пространство“. 

  Проектант  на жилищни, обществени сгради и интериори  у нас и в чужбина (Франция и Швейцария), от които два с първа награда за интериор на биеналето по „Дизайн“ в София 2011 („Учебен център на РВД – летище София“ и „Адвокатска кантора на ЛБДМ адвокати“ в Париж).

   

  Арх. Христо Станкушев – съосновател студио dontDIY, www.dontdiystudio.com

  Арх. Христо Станкушев е роден през 1982 г. в София, завършва Италианския Лицей в Горна Баня през 2001 г. и архитектура в УАСГ през 2007 г. През 2006 г. работи в архитектурно бюро Касиан в Калгари, Канада, а 2007-2008 г. – в aedesstudio при арх. Пламен Братков. През 2011 г. основава архитектурно и дизайн студио dontDIY заедно с арх. Стефан Минков и арх. Светослав Мичев. Студио dontDIY печелят Голямата награда в архитектурния конкурс на VELUX „Животворна светлина“ за 2015 г.

  Заедно със Светослав Мичев и Стефан Минков, арх. Христо Станкушев е основател на мебелния бранд Almost, а с Максим Мокдад – на архитектурно и дизайн студио Design Aid Bureau. Съосновател е на Сдружение Фрагмент и на Лаборатория За Градско Развитие.

 • Награди

  ​Победител от конкурса: 

  Проектът, който получи най-висока оценка от журито, ще бъде обявен за победител и ще получи като награда всички проектирани покривни прозорци, на обща стойност до 10 000лв. с ДДС, калкулирани по актуална ценова оферта.

  Вижте повече в общите условия на конкурса.

   

  Награда за гласуване:

  При гласуването на потребителите от Фейсбук страницата ни, един от всички дали своя вот ще спечели на лотариен принцип СПА уикенд за двама, който ще бъде обявен до 7 работни дни след приключване на гласуването.

   

Време е за светлина!

Преди
След

Щом е дошло време за ремонт на старата Ви къща, или имате парцел, на който смятате да построите нов дом за Вас и семейството Ви, един от най-важните етапи, за които трябва да помислите, е покривът и подпокривното пространство. Все по-малко хора изоставят тавана като неизползваема площ, или я предвиждат само за склад. Все повече се използва пълният му потенциал като стая или ателие, често най-уютното и почти сигурно най-разчупеното помещение в цялата къща. Не само това – с помощта на покривни прозорци то може да стане определено най-светлото и свежо кътче у дома. 

Превърнете дома си в здравословно място за живеене!

 

За дневната светлина

Един от най-важните фактори за здравословен начин на живот е достъпът до естествена, дневна светлина. Начинът на живот на днешното поколение, за съжаление, води до точно обратното – повече време прекарано на закрито. За да получим необходимото ни количество слънчева светлина, трябва да я поканим у дома през прозорците. А най-добре – през покривните прозорци.

За свежия въздух

Същото важи и за свежия въздух. Продължителното време, прекарано на закрито, предполага наличие на застоял, замърсен въздух, а често и на влага. Нередовното проветряване е вредно и води до много по-голяма вероятност да се чувстваме уморени и непродуктивни. За да се регулира нивото на свеж въздух, трябва да се проветрява поне 2-4 пъти дневно, а наличието на повече прозорци, по възможност на различни нива, улеснява това.

За енергийната ефективност

Ремонтът на старата къща може да е продиктуван от много причини, една от които със сигурност е нуждата от смяна на изолацията и цялостно подобряване на енергийната ефективност. Тук също покривните прозорци са ценен помощник. Наличието на прозорци на покрива означава повече слънчеви лъчи, достигнали до вътрешността на помещенията, а това означава естествена топлина и светлина, за сметка на изкуствено осветление и отопление. 

Как да планирате покривните прозорци?

Зависи от размера, изложението и приложението на всяко помещение. Някои помещения изискват повече светлина от други, например работни или детски стаи. През покривните прозорци преките слънчеви лъчи осветяват стаите по-дълго, отколкото през фасадни прозорци и като цяло стаите получават повече светлина, сравнено със същата площ на вертикална дограма. Като правило, остъклената площ на покривните прозорци се изчислява като поне 10-20% от площта на пода. Следователно, в стая от 20 м2 трябва да има покривни прозорци с остъклена площ поне 2м2, а винаги може и повече.

Още няколко съвета

 • най-доброто осветление се постига, когато покривните прозорци са поставени от двете страни на билото
 • добре е прозорците да са достатъчно ниско, за да има гледка, дори ако сте седнали до прозореца
 • добре е и да са високи или да са на два реда, тъй като от по-голяма височина се постига осветление дълбоко в помещението
 • комбинацията от ниско и високо поставени прозорци действа като комин и осигурява перфектна вентилация в стаята

Умен дом

След като помислите за размера, броя и разположението на прозорците, ще дойде ред да изберете и техния модел и функции. VELUX предлага изключително широка гама продукти, които ще отговорят на Вашите изисквания и очаквания. Разгледайте нашия сайт и се запознайте с тях или ни потърсете за консултация.
Непременно научете повече за най-новата ни система VELUX ACTIVE – интелигентно сензорно базирано управление на покривни прозорци, щори и сенници VELUX. Системата измерва трите основни показателя за вътрешен климат – температура, влажност и ниво на CO2 и управлява автоматично Вашите покривни прозорци, за да осигури здравословен вътрешен климат във Вашия дом.