Конкурсът Моята къща с VELUX 2019 приключи.

Благодарим на всички, които участваха в тазгодишното издание и изпратиха общо 18 впечатляващи проекти, които участваха в надпреварата, както и на всички, чиито проекти не бяха допуснати да втори етап – следете страницата ни за следващо издание на конкурса!

Благодарим и на Фейсбук феновете, които гласуваха за своите фаворити на втория етап от конкурса.

Благодарим и на журито, което оцени 10-те проекта, получили най-много гласове от Фейсбук гласуването. Впечатляващо беше да установим, че и тримата членове на журито са избрали един и същи обект за свой фаворит, в резултат на което той печели нашата награда.

 

Вижте още веднъж всички участващи проекти:

Ето и резултатите от гласуването на журито:

№, населено място точки от журито
№15, в.з. Ярема 133
№18, гр. Велинград 102
№01, с. Чепинци 95
№08, гр. Балчик 95
№12, гр. Пловдив 83
№11, с. Пролеша 81
№05, гр. Разград 78
№06, гр. Пловдив 39
№14, гр. София 38
№04, с. Лозен 37

 

Да припомним за конкурса:

 • График

  Конкурсът се проведе в четири кръга:

  Кръг 1: 1 април – 28 юли 2019 г. Регистрация в конкурса и изпращане на необходимите документи във  формата за кандидатстване


  Кръг 2: 1 – 25 август 2019 г. Онлайн гласуване на потребителите в нашата Фейсбук страница www.facebook.com/VELUX.bg


  Кръг 3: 2 – 20 септември 2019 г. Оценяване от нашето жури на 10-те проекта, събрали най-много гласове на предходния етап 


  Кръг 4: 25 – 26 септември 2019 г. Обявяване на победителя в нашия сайт и Фейсбук страница

   

 • Критерии
  Критериите, по които бяха оценени проектите, са както следва:
   
  • Общо обемно-пространствено решение, вкл. връзка с градоустройствен модел.
  • Ефективно разпределение на дневната светлина в сградата и помещенията.
  • Гледка и отношение към заобикалящата среда, в това число природа и съседни сгради.
  • Ефективно използване на пространството под покривните елементи в обема и интериора на сградата.
  • Представяне на проекта, пълнота и съответствие на проектната документация.
 • Жури

  Д-р арх. Гилияна Комитова – Архитектурно бюро Гиляна и МИА Архитекти, https://mia-arch.com/

  Д-р арх. Гиляна Комитова защитава докторска степен с разработка на тема „Естествената светлина в архитектурата“. В нея арх. Комитова разглежда „естествената светлина, нейното оптимизиране и поставяне в услуга на човешките дейности и природата. Направен е анализ на дневната светлина и нейното първостепенно значение за живота на планетата. Демонстрирани са системи за пасивно и активно използване на слънчевата светлина. Разглежда се практиката да се провежда политика за устойчиво развитие, във връзка с енергоефективната слънчева архитектура“.

  Архитект Комитова е част от екипа на МИА Архитекти, а също така има собствено архитектурно студио – Архитектурно бюро Гиляна.

   

  Арх. Гергана Стефанова – преподавател в УАСГ и НБУ, https://architecture.nbu.bg/bg/prepodavateli/gl-as-d-r-arh-gergana-stefanova

  Архитект Гергана Стефанова завършва архитектура във ВИАС (сега УАСГ) през 1983 г. Работи като проектант в ателието на арх. Красимира Попова в „Софпроект“ от  1983 до 1988 г. От 1988 до 2008 е редактор в списанията „Наш дом“, „Аспекти“, „Хубавите къщи“, редактор на приложения „За дома“ и „Офис обзавеждане“ на в.“ Капитал“  и главен редактор на сп. „Интериор“ и сп. „Жена и дом“. 

  От  1994 – 2000 е хоноруван асистент в УАСГ, а от 2006 до сега е редовен преподавател в департамент „Архитектура“ в НБУ. От 2014 година е доктор на науките за дисертационен труд на тема : „Дизайн чрез светлина на архитектурното пространство“. 

  Проектант  на жилищни, обществени сгради и интериори  у нас и в чужбина (Франция и Швейцария), от които два с първа награда за интериор на биеналето по „Дизайн“ в София 2011 („Учебен център на РВД – летище София“ и „Адвокатска кантора на ЛБДМ адвокати“ в Париж).

   

  Арх. Христо Станкушев – съосновател студио dontDIY, www.dontdiystudio.com

  Арх. Христо Станкушев е роден през 1982 г. в София, завършва Италианския Лицей в Горна Баня през 2001 г. и архитектура в УАСГ през 2007 г. През 2006 г. работи в архитектурно бюро Касиан в Калгари, Канада, а 2007-2008 г. – в aedesstudio при арх. Пламен Братков. През 2011 г. основава архитектурно и дизайн студио dontDIY заедно с арх. Стефан Минков и арх. Светослав Мичев. Студио dontDIY печелят Голямата награда в архитектурния конкурс на VELUX „Животворна светлина“ за 2015 г.

  Заедно със Светослав Мичев и Стефан Минков, арх. Христо Станкушев е основател на мебелния бранд Almost, а с Максим Мокдад – на архитектурно и дизайн студио Design Aid Bureau. Съосновател е на Сдружение Фрагмент и на Лаборатория За Градско Развитие.

 • Награди

  ​Победител от конкурса: 

  Проектът, който получи най-висока оценка от журито, ще бъде обявен за победител и ще получи като награда всички проектирани покривни прозорци, на обща стойност до 10 000лв. с ДДС, калкулирани по актуална ценова оферта.

  Вижте повече в общите условия на конкурса.

   

  Награда за гласуване:

  При гласуването на потребителите от Фейсбук страницата ни, един от всички дали своя вот ще спечели на лотариен принцип СПА уикенд за двама, който ще бъде обявен до 7 работни дни след приключване на гласуването.