{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Архитектура: Dietrich | Untertrifaller Architekten

През 2001 г. Dietrich l Untertrifaller Architekten печели конкурс за училищна сграда за община Клаус във Форарлберг, Австрия. Модерна, екологична сграда с класни стаи е свързана чрез библиотечно крило със стара спортна зала. Слънчев, леко наклонен зелен училищен двор с изглед към Алпите е разположен от северната страна на крилата. Пътека под свободно висящ библиотечен проход свързва входа на училището със спортната зала и дава възможност за дейности на открито в дъждовни дни. Във втората фаза на проекта, дванадесет години по-късно, офисът получава поръчка да обнови спортните съоръжения. Кратък анализ показва, че не само конструкцията но и функциите на старата спортна зала с плувен басейн са остарели и е най-добре да бъдат заменени с нова сграда.

Понастоящем в пространството е включено голямо игрище с трибуни, отделна зала за танци и многофункционална зона, където могат да се провеждат дневни грижи за ученици, различни видове срещи и дори уроци.

Архитектите решават да планират разширението според принципите на проектиране, които са се оказали успешни през първата фаза на проекта. Прости обеми с дървена конструкция и облицовки се отварят към слънчевата светлина през покривите. Виждат се всички носещи бетонни стени и стълби.

Съществува правоъгълен обем, достъпен от две нива, следващ терена: входът под крилото на библиотеката води до открит партер, а друг от отсрещната страна дава достъп директно към горния етаж с открито пространство, където множество маси приканват различни групи потребители.

Многофункционална зала в Клаус с прозорци VELUXАрхитектура: Dietrich | Untertrifaller Architekten; снимки: Патриция Вайскирхнер

Петер Нусбаумер

архитект в Dietrich l Untertrifaller Architekten

Любимото ми място в сградата е многофункционалната зона точно при входа. По обяд децата си играят под голям стъклен покрив, вдясно пространството е открито към детската площадка, а подът му е украсен с множество слънчеви петна.

Архитектура: Dietrich | Untertrifaller Architekten; снимка: Адам Мьорк

И двете сгради – училището и спортната зала, са доказателство, че висококачествената архитектура може да бъде щадяща ресурсите и икономична. Много елементи могат да бъдат готови, за да минимизират разходите и използването на материал.

Таванът на спортната зала – весел и неправилен на пръв поглед – се състои от готови блокове: „пирамиди“ с прозорец за плосък покрив VELUX с куполно покритие. Произведени са четири типа с различен ъгъл на наклон: внимателното поставяне и завъртане на елементите създава ефект на весел неправилен таван.

Графика

Архитектура: Dietrich | Untertrifaller Architekten; снимка: Адам Мьорк

Сглобяването на готови леки шахти е решаващ елемент за осигуряване на прецизните детайли – както на закрито, така и на повърхността на покрива. След като дървените рамки са докарани на площадката и монтирани, отнема само няколко дни, за да се поставят прозорците за плосък покрив VELUX и да се добавят слоеве изолация.

Всяка от 56-те светлинни шахти е облицована от вътрешната страна с шумозащитни панели. Те подобряват акустиката на помещението допълнително освен положителното въздействие на геометрията на тавана. Изкуственото осветление, монтирано между елементите, подчертава твърдата геометрия на конструкцията. Прозорците за плосък покрив са оборудвани със сензори за дъжд и слънцезащита.

Продукти VELUX, използвани в този пример
Прозорци за плосък покрив VELUX CVP/CSP
Информация за продукта

Информация за проекта

Проект: Многофункционална зала
Местоположение: Клаус, Австрия 
Архитект: Dietrich I Untertrifaller Architeckten  
Година: 2014
Снимки: Адам Мьорк/Патриция Вайскирхнер