Изтеглете ръководство за използване и поддръжка на покривни прозорци

Изтеглете ръководството в pdf. формат от тук. За целта ще Ви е необходима информацията от табелката на Вашия покривен прозорец.
Покривни прозорци - дървени (GGL/GPL/GHL/GZL/GXL)
Покривни прозорци - полиуретанови (GGU/GPU/GLU/GXU)
Специални продукти (GDL)
За необитаеми помещения (GVT)
Прозорци за плосък покрив

Как да определите модела на покривните си прозорци VELUX

Всички покривни прозорци VELUX, произведени след 1968 г., имат информационна табела, която съдържа точна информация за прозореца. Тази табела е поставена в десния ъгъл на горното крило зад вентилационния отвор.

1. Модел
2. Размер
3. Вариант
4. Производствен код

Вентилационен отвор

За да се наслаждавате на свеж въздух, дори когато прозорецът Ви е затворен, натиснете надолу дръжката на прозореца веднъж. По този начин прозорецът остава затворен, но въздухът преминава отвън навътре през вграден филтър, който предотвратява влизането на прах, насекоми и сняг в помещението.

В допълнение към използването на вентилационния отвор, препоръчваме редовно проветряване за няколко минути с широко отворени прозорци.

Освен за постигане на по-комфортна температура, редовното проветряване с широко отваряне или с използване на вентилационния отвор ще помогне за поддържане на нормално ниво на влагата в помещението и така ще Ви улесни в поддръжката на Вашите прозорци.


Поддръжка на дървесината

По време на производството дървесината претърпява основна обработка и се нанася покритието й. След това може вече да се почиства с обикновени домакински препарати. Тя трябва обаче да бъде третирана най-малко на четири години или когато се налага. Изложените на силна горещина и слънчева светлина, и/или на особено високо ниво на влага (напр. в бани или кухни) прозорци трябва да бъдат третирани най-малко на две години.

Поддръжка на повърхността: Премахнете повърхностното покритие (лак или боя). Уверете се, че повърхността е чиста и суха и нанесете грунд. Когато изсъхне, нанесете слой от акрилен лак/боя на водна основа (винаги следвайте указанията на производителя). Използвайте същия метод и при другите зони с увреден лак/боя.

Когато обработвате дървесината, важно е да не пръскате уплътненията с боя или лак, тъй като това ще ги направи твърди/нееластични и те няма да могат да изпълняват функцията си.

Почистване на стъклопакета

За да почистите външното стъкло, завъртете крилото на 180 градуса. Позицията на крилото трябва да се фиксира, като поставите резето в насрещника на касата. Тази мярка за безопасност Ви позволява да почиствате и с двете ръце. Почиствайте стъклопакета с меки, чисти и неотделящи влакна кърпа/гюдерия/неабразивна гъба или чиста, неметална четка за миене на прозорци. Обикновено за почистването е достатъчно единствено чиста вода. Могат да бъдат използвани стандартни, неабразивни почистващи препарати. Стъклопакетът се почиства най-добре с мека вода. Ето защо, ако живеете в район с твърда вода, добавете малко количество препарат за почистване, за да омекотите водата, или избършете добре останалата вода след почистването.

 • Избягвайте контакт със силиконовото уплътнение на стъклопакета 
 • Не използвайте почистващи препарати, съдържащи абразивни частици 
 • За почистване на стъклопакета не използвайте химически продукти 
 • Избягвайте до стъклопакета да се допират остри или абразивни предмети, включително и бижута. 
 • Никога не се опитвайте първо да изчистите мръсотията от стъклопакета, преди първо да използвате вода. 
 • Ако в близост до стъклопакета се извършват някакви дейности, обвийте го с чист найлонов лист, за да го предпазите от напръскване или от изцапване с агресивни и абразивни препрати. 

Почистване на въздушния филтър

Смазване на панти и механизми

Смажете пантите и останалите метални механизми с грес, когато е нужно.

Кондензация

Когато по стъклопакета на прозореца Ви започне да се образува конденз, това е знак за повишена влажност в помещението. Редовното проветряване е най-ефективният метод за предотвратяване на кондензацията по стъклата.

Ние препоръчваме:

 • При външни температури под 4°C, дръжте вентилационната клапа на Вашите покривни прозорци VELUX затворена.
 • Проветрявайте редовно за по 5 минути, най-малко 3-4 пъти дневно.
 • Ако е възможно, поддържайте постоянна температура в помещенията от най-малко 20°C.
 • Затваряйте вратите на банята и кухнята. 
 • Ако е възможно, не сушете пране вътре в дома си. 

Почистване на обшивката

Поне веднъж годишно трябва да се почиства обшивката на прозореца от натрупалите се листа и други замърсявания, за да може дъждовната вода да се изтича безпрепятствено.

Сняг и лед

В райони с дълги периоди на студено време, отличаващи се с обилен снеговалеж, на покрива може да се натрупа съществено количество сняг и лед, а покривният прозорец VELUX можа да остане затрупан дълго време.

Когато температурите се повишат, той ще бъде едно от първите места, на които снегът и ледът ще започнат да се топят.

Важно е да вземете мерки, за да осигурите безпроблемното оттичане на водата от покрива и улеите му.

Електрически покривни прозорци


Препоръчваме подмяна на газовите пружини до 10 години след инсталиране на прозореца, защото с течение на времето качеството им на работа може да намалее.

Също така препоръчваме подмяна на моторите до 10 години след инсталиране на прозореца. Това ще помогне за предотвратяване на евентуални неизправности.

Добавете аксесоари за тотален комфорт