{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
план на обекта
Архитект: SPPA Architekten

На зелените хълмове на швейцарския кантон Шафхаузен в северната част на Швейцария, недалеч от река Рейн, в средата на лозята има стара плевня. В продължение на четири века тя е използвана за пресоване на грозде и съхраняване на вино. Както самата сграда има историческа стойност, така и начинът, по който тя е издигната сред лозята. През 2007 г. кооперацията на местните производители на вино решава да инвестира в туризъм. През 2010 г. се провежда конкурс за обновяване на сградата за пресоване на грозде, с цел обогатяване на историческото място със съвременна програма. Кооперацията се нуждае от ново, многофункционално пространство за празненства и събития, както и от малък ресторант с една така наречена „винена библиотека“.

SPPA Architekten решава да запази старата плевня възможно най-близо до историческата форма. Не са добавени никакви фасадни отвори, само входната врата е заменена с нова, предназначена да съответства на дървените дъски по външната страна. Платформа и ниво на мецанин от другата страна на залата я ограждат – все още неотопляема, току-що получила нова, гладка настилка.

Истинската старинна преса за грозде е преместена от ъгъла на плевнята в нейна собствена бетонна стая на източната страна на плевнята, за да я виждат всички минувачи. Щедрото пространство между този нов обем и плевнята води към входа и служи като открита зона за ресторанта. От запад има отделен технически вход за кухнята и персонала. Новата подземна част, с ресторант до нея, зала за събития, кухня, всички необходими технически съоръжения: всички подредени в ефектния коридор, показващ как старите и новите сгради се срещат.

 Разширение на винарна в Остерфинген с покривни прозорци VELUXАрхитект: SPPA Architekten; снимки: Юрг Цимерман

Петер Трахслер

партньор в SPPA Architekten

Нашата идея, макар и екстравагантна на пръв поглед, беше много рационална. Не искахме да се конкурираме със съществуващата сграда, тъй като харесваме нейния солиден външен вид и самотен силует в пейзажа. Затова предложихме не сграда, а стаи под земята на хълма, зад плевнята.

Архитект: SPPA Architekten; снимки: Юрг Цимерман

"Вертикалната светлина беше единствената възможност в нашия проект – възможност която много ни харесва. Първоначално редицата от прозорци трябваше да се състои от овални отвори. Докато разработвахме проекта след спечеления конкурс, се наложи да опростим нещата. Овалните стъкла бяха заменени с покривни прозорци от VELUX. Познавахме продуктите от по-ранни проекти: докато работим по обновявания, ние се натъкваме на много тавани, нуждаещи се от дневна светлина. Тук покривните прозорци са поставени много над тавана на залата, в канали – поради стръмността на наклона. Оформихме ги за оптимално разпръскване на светлината, под ъгъл, така че покривните прозорци почти не се виждат от вътрешната част", обяснява Петер Трахслер

Графика

Архитект: SPPA Architekten; снимки: Юрг Цимерман

Дългите електрически осветителни тела са скрити в стените на каналите, което засилва дневната светлина, осветявайки експозицията от вина, изложена по северната стена. Освен това, тук формата следва повече от една функция: до основната витрина от вина, стената служи като акустичен панел и скрива вентилационната система. Прецизно излетият бетонен таван също е облицован с акустични панели в подходящ цвят.

Продукти VELUX, използвани в този пример
Покривен прозорец VELUX INTEGRA® GGU
Информация за продукта

Информация за проекта

Проект: Винарна 
Местоположение: Остерфинген, Швейцария 
Архитект: SPPA Architekten 
Година: 2015
Снимки: Юрг Цимерман