{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Архитект: Франц Карнер, дипл. арх. инж. д-р техн.

Нойленгбах, на един час път с кола от Виена, е малко градче, заобиколено от спокойни хълмове и полета. Широките гледки към тях бяха ключов елемент в дизайна на собствената къща на архитект Франц Карнер. Един прост обем беше оставен по границата на наклонена площадка, а през прозорците на терасата се вижда чак до близък стар дворец, на запад до хоризонта на 13 километра.

Малкият като кутийка апартамент, в който има просторна всекидневна, спалня и баня, е достъпен чрез отделен входен куб, свързващ го с дълга сграда с работилница и склад. Всичките три обема стоят на дървена платформа, плаваща над поляна.

Фасадни прозорци има само там, където гледките са ефектни, а малкото стени отляво са необходими за място за съхранение. Добавянето на покривни прозорци се оказва идеалното решение за снабдяване на къщата с дневна светлина там, където е най-необходимо.

Вътрешността се слива плавно с терасата, така че през летните месеци жилищната площ се разширява. Освен това, идеалният дом без бариери е, както казва конструкторът, „колкото е възможно по-малък и голям колкото е необходимо“. Франц Карнер описва къщата като място с една стая, състоящо се от различни зони, оборудвани с вградени мебели. Със своята подготовка за дърводелски работи, той е начертал всеки ъгъл на къщата.

Къща в Нойленгбах с покривни прозорци VELUXАрхитект: Франц Карнер, дипл. арх. инж. д-р техн.; снимки: Патриция Вайскирхнер

Франц Карнер

Архитект

Ние насърчаваме нашите студенти да мислят за устойчивост от самото начало. По време на курса те откриват значението на дневната светлина в устойчивия дизайн и се научават как да я измерват в своите проекти с Daylight Visualizer.

Архитект: Франц Карнер, дипл. арх. инж. д-р техн.; снимки: Патриция Вайскирхнер

Покривните прозорци VELUX играят решаваща роля в този начин на живот: те не само пропускат светлината вътре, но също така позволяват бърз обмен на въздуха. Благодарение на големия отвор на покрива над печката, кухнята се превръща в открито място с горещ въздух и миризми на готвене, които отиват към небето. Този най-голям отвор също така позволява ефективно охлаждане на къщата след дълъг, горещ летен ден.

Графика

Архитект: Франц Карнер, дипл. арх. инж. д-р техн.; снимки: Патриция Вайскирхнер

Що се отнася до проектирането на собствената му къща, архитектът прави симулация на дневна светлина, както правят студентите му. Благодарение на натрупания опит – той си сътрудничи с VELUX вече седем години – дневната светлина в сградата се оказа такава, каквато си я е представял. Също така, интериорът на сградата изглежда точно както се вижда в изображенията от Daylight Visualizer. След година и половина внимателно планиране и избор на дървена конструкция, стрителството става възможно само за пет месеца. Всъщност са нужни само няколко дни, за да се издигнат външните стени на сградата. Програмата на Франц Карнер в този проект е много различна от тази на мнозина архитекти: той не иска да оставя следи завинаги. Той създава пълно със светлина уютно жилище, което ще продължи да съществува, потребявайки минимално количество енергия, дотогава, докато двамата му обитатели се нуждаят.

Продукти VELUX, използвани в този пример
Прозорци за плосък покрив VELUX CVP
Информация за продукта

Информация за проекта

Проект: Еднофамилна къща
Местоположение: Нойленгбах, Австрия 
Архитект: Франц Карнер
Година: 2015
Снимки: Патриция Вайскирхер/Франц Карнер