{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
план на обекта
Архитект: Михаел Ньобауер

В село Шремс, в близост до кални бани, има дървена къща – нейната скромна улична фасада, подхождаща на съседните къщи, не разкрива сложните пространства на сградата зад нея. Клиентът, възрастна дама, която се е завърнала в родното си село в Австрия след години живот в чужбина, е пожелала място, където да се наслаждава на живота си на пенсионерка.

За да отговори на желанието на клиента за скатен покрив и все пак активно използване на пространството точно под него, Майкъл Ньобауер излиза с идеята да направи галерия на първия етаж. Тази конструкция се отличава с многофункционално пространство за излагане на картините на клиента, така че да се използва като кът за библиотека или като временна зона за спане на гости. Функционалната кухня е поместена под стълбата, водеща към горното ниво. Тъй като собственичката не готви редовно, но въпреки това се нуждае от достатъчно място за вечери с приятели, Майкъл Ньобауер представя идеята за допълнителен плот, който се плъзга изпод стълбата. Той също така проектира всички вградени дървени пейки, рафтове и бюфети, като внимателно подбира всеки държач.

Еднофамилна къща в Шремс с покривни прозорци VELUXАрхитект: Михаел Ньобауер; снимки: Патриция Вайскирхнер

Михаел Ньобауер

Архитект

VELUX не само гарантира най-добро качество на продуктите, но също така предоставя инструменти, които помагат на клиентите да разберат предимствата на покривните прозорци. Симулациите на Daylight Visualizer позволяват да се сравни обстановката в стаята със или без покривния прозорец и да се види красотата на светлината, идваща отгоре.

Архитект: Михаел Ньобауер; снимки: Патриция Вайскирхнер

Михаел Ньобауер е работил с VELUX по предишни проекти и добре познава предимствата на това сътрудничество. Често показва на клиентите близки къщи, които е проектирал с покривни прозорци, като отваря и затваря сенниците, за да докаже, че дневната светлина значително подобрява атмосферата на стаята.

За по-прецизно изображение на проект по време планирането, той се обръща към инструментите за симулация, предоставени от VELUX, като посочва, че доказателството е по-добър аргумент в диалога с клиентите, отколкото обикновена размяна на мнения. Той също така обсъжда диаграмите за разпределение на дневната светлина с клиентите, които следят технологиите: те винаги са изненадани от това колко тъмни са стаите обикновено.

Покривните прозорци позволяват пълна поверителност и осигуряват постоянно променяща се игра на слънчевата светлина в стаите. Вътре в тази къща човек забравя съседните сгради и се фокусира върху градината, която прилича на гора.

Графика

Архитект: Михаел Ньобауер; снимки: Патриция Вайскирхнер

Сградата е разположена близо до улицата в горната част на наклонена площадка. Широко стълбище свързва къщата с градината и с пътека, водеща директно към калната баня. Всички съществуващи дървета бяха запазени. Уважението към природата е запазена марка на практиката на Ньобауер: не само дърветата и наклонените терени са запазени недокоснати, но материалите, използвани за строителството, са взети от околността. Гранитните блокове, използвани за предния двор и плота на кухнята, идват от близката каменна кариера, а всички дървени елементи, включително плоскостите от лиственица, използвани за фасадата, са осигурени от местни дърводелски работи с дърво от региона.

Продукти VELUX, използвани в този пример
Покривен прозорец VELUX GGL
Информация за продукта
Покривен прозорец VELUX INTEGRA® GGL
Информация за продукта

Информация за проекта

Проект: Еднофамилна къща
Местоположение: Шремс, Австрия 
Архитект: архитект Михаел Ньобауер 
Година: 2019
Снимки: Патриция Вайскирхнер