{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
план на обекта
Архитекти: Stifter + Bachmann

В отговор на нуждите на растящия туристически сектор правителството на провинция Бозен отпусна 10 милиона евро за изграждане на три нови хижи и обновяване на останалите 22.

На конкурса от 2013 г. сред осемте поканени архитектурни бюра от региона победители стават Stifter+Bachmann. Проектът разделя общественото мнение, но година по-късно архитектите започват да работят по изпълнението на проекта. Строителството започва през юни 2016 г. и продължава с висока ефективност през краткото алпийско лято до октомври 2017 г.

През юни 2018 г. новата планинска хижа Sasso Nero отваря врати, като предизвиква раздвижване както в архитектурните и строителните среди, така и сред зашеметените туристи.

В приземния етаж се помещават кухнята и голяма трапезария с три големи прозореца, които дърводелецът е изградил така, че да съответстват на продуктите VELUX, монтирани до тях. Те приличат на три различни картини – на каменна стена, на северното плато и на съседния връх.

Идеята прозорците да заместват картини доведе до съвсем съзнателно поставяне на отворите.

Спалните на първия и втория етаж, всяка с по един прозорец, подобен на истинска картина, са оборудвани с двуетажни легла. Таванското помещение разполага с една голяма стая с матраци в цял ръст, поставени на пода.

Алпийска хижа, Бозен, с покривни прозорци VELUX Архитекти: Stifter + Bachmann

Хелмут Щифтер

архитект, Stifter+Bachmann

В тази сграда няма граница между фасадата и покрива. Тя цялата е един голям покрив, така че покривните прозорци VELUX бяха първият ни избор. Използвахме същите покривни прозорци като тези в еднофамилните къщи в селото. Всички наши работници бяха запознати с детайлите и сглобяването при повърхност, покрита с меден слой – повечето покриви тук са направени по този начин.

Архитекти: Stifter + Bachmann; снимки: Оливер Яйст

Конструкцията – както подовете, така и таваните, са направени от панели от ламиниран дървен материал. Целият интериор, включително мебелите, е направен изцяло от необработена дървесина от смърч.
Архитектите съчетават своите знания с опита на управителя на старата хижа. Благодарение на неговите идеи се създава просторен вход с гардероб, който позволява на алпинистите да разплитат оборудването си вътре.

На приземния етаж има кухня и голяма всекидневна и трапезария. Двуметровите прозорци пропускат слънчевата светлина до далечните краища на помещението.

Баните, сушилните и сервизните помещения се намират на две различни нива под входа, а спалното помещение се отваря на два етажа към околните върхове. Подредените като лента прозорци осигуряват всяко от спалните помещения (две до пет двуетажни легла във всяко) с дневна светлина и вентилация.

Графика

Архитекти: Stifter + Bachmann; снимки: Оливер Яйст

Когато проектът е публикуван, част от обществото е шокирано от формата и обвини архитектите, че нарушават традицията. Но в действителност няма традиция за алпийски сгради в Южен Тирол. Първите планински хижи са издигнати в края на 19-ти век от немски алпийски клубове и са копие на градски буржоазни къщи – построени само от местен камък. Stifter + Bachmann не се опитват да измислят нова типология, нито някаква особена естетика. Много от впечатляващите пространствени характеристики на къщата, сред които панорамата от 180 градуса и разположението на прозорците, са резултат от прецизното разполагане в пейзажа.

Продукти VELUX, използвани в този пример
Покривен прозорец VELUX GGL
Информация за продукта

Информация за проекта

Проект: Планински хижи
Местоположение: Провинция Болцано, Италия 
Архитект: Stifter + Bachmann
Година: 2015 
Снимки: Оливер Яйст