{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
план на обекта
Архитект: Juri Troy Architects

Предизвикателствата в този проект бяха да се намерят решения за стръмен участък, където теренът не трябва да се променя, като трябва да се осигури достъп от улицата и да се спазят строги разпоредби относно обема и формата на бъдещата къща.

Отговорът на тези сложни изисквания се оказа обикновено решение със симетричен покрив, който се отваря към пейзажа на всяко ниво и улавя дневна светлина от всички възможни страни – включително покрива.

От улицата до къщата се стига през дълго стълбище, което започва от гаража. Детските стаи са на първия етаж, а на втория има голям хол с гледка към всички страни. Това е открито пространство, но предлага разнообразни уютни кътчета.

Макар и скромна и обикновенa, тази къща разполага с ежедневен лукс, като например външна кухня и първата в света фурна за пица със сертификат за пасивна къща.

Еднофамилна къща в Ботенвил с прозорци VELUX Архитект: Juri Troy Architects; Снимки: Юрг Цимерман

Юри Трой

Архитект

Покривните прозорци са от решаващо значение за естествената вентилация. Достатъчно е да ги отворите заедно с вратите на терасата на долното ниво, за да се изкачи топлият, остарял въздух. Това е просто добре познатият ефект на комина.

Архитект: Juri Troy Architects; снимки: Юрг Цимерман

Главният вход се отваря на нивото на улицата, води през гаражния етаж и стига до дълга стълба към жилищното пространство. Горният етаж, посветен изцяло на възрастните от семейството, разполага с голяма спалня, баня със сауна, стая за гости и работа. Всички покривни прозорци, ориентирани на север, осигуряват прекрасна дневна светлина и чист въздух в помещенията отдолу.

Графика

технически чертежи
Архитект: Juri Troy Architects

Това е възможно благодарение на интелигентен трик на архитекта: той използва дълбоки шахти, които свързват стаята за гости с отворите на отсрещния наклон на покрива. Разсеяната северна светлина създава приятен контраст с работната зона, окъпана в обедни слънчеви лъчи.

Продукти VELUX, използвани в този пример
Покривен прозорец VELUX INTEGRA® GGL
Информация за продукта

Информация за проекта

Проект: Еднофамилна къща 
Местоположение: Ботенвил, Швейцария 
Архитект: Juri Troy Architects 
Година: 2017
Снимки: Юрг Цимерман