{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
план на обекта
Архитектура: Architektur Strobl ZT GmbH

Историята на къщата е интересна. Била е ударена от бомба по време на Втората световна война и възстановена с по-нисък несиметричен нов покрив, който не отговаря на ясната линия на покрива на съседите. През 2008 г. необходимостта от обновяване на старите материали вдъхновяват дуото баща и син да превърне студентското изследване в проект.

Предвиден е нов симетричен покрив, който да съответства на фронтоните отляво и отдясно, което чрез поставянето на надлъжно остъкляване по цялата фасада също така дава възможност за повдигане на таваните в апартаментите отдолу.

Изграждането върху съществуваща къща води до много ограничения, особено заради структурата и вътрешността. Вентилационните шахти трябва да вървят нагоре, а пристройката да стои върху съществуващите носещи стени. Тъй като обектът е в центъра на града, е задължително да се използва ефикасна, сглобяема конструкция, която може да бъде сглобена за минимално време. Щробл решава да използва напречно ламиниран дървен материал и за този проект. Материалът е екологичен, плочите се изрязват по размер в завода и се завинтват на място. Напречно ламинираният дървен материал (CLT) е лек, което е друг съществен аспект при добавки към историческия покрив.

Апартамент в Грац с покривни прозорци VELUXАрхитектура: Architektur Strobl ZT GmbH; снимки: Патриция Вайскирхнер

Мартин Щробл-младши

Strobl Architektur

VELUX е дългогодишен партньор на нашето бюро. Разбира се, продуктите са страхотни, но това, което наистина оценявам, е че са партньор, с когото можем да разговаряме, когато се съмняваме в планирането на дневната светлина – добавихме акцентите благодарение на анализа на VELUX.

Архитектура: Architektur Strobl ZT GmbH; снимки: Патриция Вайскирхнер

Създаването на изпълнени със светлина помещения не е лесно в защитените зони, където капандурите не могат да бъдат по-дълги от 50% от дължината на къщата. За щастие, правилното разпределение на дневната светлина е взето предвид много рано в процеса на проектиране. Мартин Щробл младши описва как се е случило: „Представител на VELUX беше на посещение в бюрото за да обсъдим друг проект. Първите планове на Шилерщрасе лежаха на масата, обсъждахме и тях. 3D модел, създаден с инструмента VELUX Daylight Visualizer, показа, че ъглите, както и таванът, са недостатъчно осветени.“

Графика

Архитектура: Architektur Strobl ZT GmbH; снимки: Патриция Вайскирхнер

Ново, частно стълбище води към светлината, до просторния тавански апартамент. Поради разпоредбите, засягащи формата на покрива в стария град, само кухнята има вертикална стена и връзка с балкона. Всички останали помещения се осветяват и проветряват отгоре.

Функциите са разположени около съществуващите шахти и тръби, което води до интересна типология на помещенията. Спалните са традиционни; пропорциите им напомнят за апартаментите по-долу. В средата има баня, изпълнена със светлина, която осветява коридора през прозорец над вратата. Коридорът и преходната кухня се свързват с откритата дневна и трапезария, разделени на две зони чрез колони, напомнящи за класическите пропорции на стаята.

Конструкцията от шперплат от смърч, остъклена в полупрозрачно бяло, се вижда отвътре, а нежната му шарка замества другите стенни декорации.

Продукти VELUX, използвани в този пример
Покривен прозорец VELUX (GGL)
Информация за продукта
Покривни прозорци с електрическо управление (GGL)
Информация за продукта

Информация за проекта

Проект: Ремонт на таванско помещение 
Местоположение: Грац, Австрия 
Архитект: Architektur STROBL ZT GmbH
Година: 2015
Снимки: Патриция Вайскирхер/Оливер Волф