{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
план на обекта
Архитект: Бабиш К. Текеоглу, BCT Architekt

Тъй като нарастващото население в градовете изисква повече апартаменти, ремонтите са от решаващо значение за настаняване на нови жители, като същевременно се избягва неограничен растеж на урбанизираната зона.

Много тавани, особено в сгради от 50-те до 70-те години, доскоро бяха непризнат ресурс, но сега се превръщат в апартаменти. Необходимостта от уплътняване отговаря на търсенето за обновяване, като дава чудесни възможности за дизайн.

Офисът на Бабиш К. Текеолгу получава поръчка за обновяване на три жилищни блока (с по 16 стълбища) от 30-те години в северните покрайнини на Хамбург. Покривите на сградите са унищожени по време на Втората световна война, като при импровизиран ремонт са добавени няколко апартамента под покрива, за да се осигури жилищна площ в пострадалия от бомбен килим град. Задачата е да се проектират апартаменти от среден клас в таванските помещения, които да се дават под наем, както и да се ремонтират етажите отдолу. Във всеки жилищен блок са добавени по дванадесет апартамента от 75 кв.м и осем студия с двойно по-малък размер.

Жилищни блокове в Хамбург с покривни прозорци VELUXАрхитект: Бабиш К. Текеоглу, BCT Architekt; снимки: VELUX

Бабиш К. Текеоглу

архитект в BCT Architekt

Като се има предвид моята специализация по обновяване на тавански помещения, съм правил много проекти с VELUX. Специалните форми на стаите, заедно с ярка дневна светлина, дават невероятни възможности за дизайн

Архитект: Бабиш К. Текеоглу, BCT Architekt; снимки: VELUX

Бабиш К. Текеоглу вярва в красотата на таванските пространства и решава да запази оригиналните им качества.

Всеки апартамент е допълнен с капандура с дължина шест метра с балкон отпред. Покривните прозорци VELUX от двете страни на покривния фронтон осигуряват ярка дневна светлина през целия ден, както и естествена кръстосана вентилация. Ефективните, помещения с удобни пропорции и визуални референции помежду им, както и изобилието от слънчева светлина, са истински лукс в иначе скромните апартаменти.

Графика

Архитект: Бабиш К. Текеоглу, BCT Architekt; снимки: VELUX

Сътрудничеството на архитекта с VELUX по проекта Лорихщрасе включва не само покривни прозорци. VELUX осигури визуализации и анализ на дневната светлина; освен това осигури на обекта професионални монтажници, които изградиха мострен апартамент, където са тествани широка гама от продуктовите решения.

Въпреки че не всички идеи, изобразени на визуализациите на VELUX, са изпълнени, диалогът вдъхнови и оказа положително влияние върху дизайна на проекта.

Продукти VELUX, използвани в този пример
VELUX покривен прозорец GPU
Информация за продукта
Покривен прозорец VELUX INTEGRA® GGU
Информация за продукта

Информация за проекта

Проект: Жилищни блокове
Местоположение: Хамбург, Германия 
Архитект: Бабиш К. Текеоглу, BCT Architekt, Хамбург 
Година: 2019
Снимки: VELUX