Проект за ново строителство, показващ покривни прозорци VELUX – семеен дом близо до Виена
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Архитект: Backraum Architektur; снимки: Романа Фюрнкранц

Селото на изток от Виена, достатъчно близо, за да бъде привлекателно място за хората, които искат къща с градина, но въпреки това предпочитат да останат в близост до голям град.

Младо семейство реши да се върне в Глицендорф, след години, прекарани в големи градове и в чужбина, въпреки онова доста неприветливо обкръжение, за да може детето да расте до техните семейства.

Те купиха триъгълен участък между строителния обект и доста непривлекателни вили, като бяха решени да построят къща и да я нарекат свой дом, и намериха проектант, който изпълни техните желания.

Андреас Етцелщорфер е виенски архитект, основател и собственик на място, наречено Backraum.

Живият му интерес към заобикалящия го свят го кара да изследва традиционната типология на селските жилища. Терминът Hintaus описва път между плевните в задната част на фермите и нивите, успореден на главната улица.

Това е мястото, където се пазят селскостопански инструменти, а децата играят и животните тичат на свобода.

Плевните традиционно са с удължени форми, продиктувани от дървената конструкция.

Клиентите откриват в какви къщи живеят новите им съседи едва след като са закупили земята. Една правоъгълна, удължена къща е разположена на северната граница на участъка, като формата й произлиза от традиционните форми на плевните.

Проект за ново строителство, показващ покривни прозорци VELUX – семеен дом близо до Виена
Архитект: Backraum Architektur; снимки: Романа Фюрнкранц

Андреас Етценщорфер

архитект в Backraum Architektur

След като построих толкова много къщи с покривни прозорци, имам известен опит и представа какъв ще бъде крайният резултат. С Daylight Visualizer и познанията на нашия експерт от VELUX, имам пълната сигурност, че пространството ще бъде осветено оптимално

Архитект: Backraum Architektur; снимки: Романа Фюрнкранц

Оптимално осветената стая не само отговаря на нормативите; едва ли има красота без малко поезия.

Идеята на клиентите да живеят в плевня резонира с детските спомени на Андреас Етцелщорфер. Той си спомня как скача върху купчина ароматно сено и слънчевите лъчи, видими в прашния въздух.

В старите плевни и тавани понякога единичните керамични керемиди бяха заместени със стъклени, което доведе до непрекъснато променящ се модел на слънчеви петна във вътрешността. Той поисква да внесе тази магия в проекта.

Графика

Архитект: Backraum Architektur; снимки: Романа Фюрнкранц

Тъй като покривът над покритата веранда не е изолиран, което позволява видимост на покривната конструкция това е мястото да се смесят етернитовите плочки с парчета акрилно стъкло със същия размер.

Блестящи ромбове пътуват през стените: тяхната позиция маркира позицията на слънцето, като посочва времето на деня и сезона и свързва интериора и екстериора незабележимо, но мощно.

Андреас Етцелщорфер вярва, че малко технологии правят живота ни по-добър: къщата е оборудвана с автоматични вентилационни системи, позволяващи поддържане на оптимален климат в интериора.

Продукти VELUX, използвани в този пример
Покривни прозорци с електрическо управление (GGL)
Информация за продукта
Покривен прозорец VELUX (GGL)
Информация за продукта

Информация за проекта

Проект:  Еднофамилна къща
Местоположение: Виенска столична област, Австрия
Архитект:  Backraum Architektur
Година: 2019 – 2020
Площ:  130 кв.м
Снимки: Романа Фюрнкранц