Новоизграден проект, показващ покривни прозорци VELUX – ваканционни бунгала в Монтафон
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Собственик: Cabinski Montafon; Архитект: Cabin One; снимки: Кася Яцковска

Двама приятели от детството, луди почитатели на ските, Тим и Крис обмислят как да превърнат времето, прекарано на ски в устойчив бизнес модел.

Крис се е преместил от равнинните райони на Германия в австрийските Алпи, в Монтафон.

До къща за гости, където той работи, имаше парче земя извън строителната зона на селото, но което се предлага под наем и строеж на временни сгради за срок от 25 години.

В продължение на две години двамата приятели търсят подходящ производител на малки къщи.

В момента, в който възможността за взимане под наем на земята и подходящият модел на бунгало се пресичат, се ражда cabinski. Производителят на бунгалата – нова фирма на име Cabin One – току-що е представил своя продукт. Тим и Крис са първият им голям клиент.

Схемата за целия парцел се създава в тясно сътрудничество с местните строителни власти.

Тим и Крис си представят осем до десет отделни сгради, но генералният план за района изисква по-големи обеми, което може да бъде решено чрез поставяне на сградите „стена до стена“.

Изискването билата на покривите да следват посоката на долината е изпълнено благодарение на двускатните покриви на бунгалата от Cabin One. Това се оказа идеална ориентация – както по отношение на слънчевата светлина, така и по отношение на гледката.

Новоизграден проект, показващ покривни прозорци VELUX – ваканционни бунгала в Монтафон
Собственик: Cabinski Montafon; Архитект: Cabin One; снимки: Кася Яцковска

Андреас Раух

архитект в Cabin One

Малките пространства се нуждаят от повече дневна светлина от останалите и от силна връзка с околността. Всъщност те се считат за по-здравословно местообитание за хората, отколкото големите стаи с малки прозорци и без връзка с външната среда

Собственик: Cabinski Montafon; Архитект: Cabin One; снимки: Кася Яцковска

Тъмните дървени фасади на Cabin One са приветствани от строителните власти в Монтафон, тъй като напомнят за традиционните сгради в района.

Cabinski поръчва една от най-ексклузивните опции за сградите – с подово отопление и интегрирана автоматизация на прозорците VELUX.

Подът от масивна дървесина е намазан с масло, за да се улеснят бъдещите ремонти.

Минималистичният интериор е перфектен фон за таланта на Тим за украса: благодарение на внимателно подбраните възглавници, меките покривала на пейките, различните плочи и екологичните легла, бунгалата излъчват спокойствие и свежест.

Графика

Собственик: Cabinski Montafon; Архитект: Cabin One; снимки: Кася Яцковска

Андреас Раух цитира това, което е научил от Харалд Дайнсбергер-Дайнсвегер, екологичен психолог, чиито лекции посещавал, докато изучава архитектура.

Архитектите са избрали да има необичайно големи отвори както отстрани, така и на калкана, а също и отвори на покрива, което в началото изглежда в противоречие с плана за създаване на ефективно, минималистично пространство.

За Андреас Раух и Симон Бекер покривните прозорци са незаменим елемент от проекта, необходим за изпълнението на фасадните отвори.

Продукти VELUX, използвани в този пример
Покривен прозорец VELUX (GGL)
Информация за продукта

Информация за проекта

Проект:  Ваканционни бунгала cabinski.at
Местоположение: Монтафон, Австрия
Архитект:  Андреас Раух и Симон Бекер, Cabin One
Снимки: Кася Яцковска