{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
план на обекта
Архитекти: Benetti Grigolo Architetti

Гамата от проекти на Доменико Бенети и Масимо Гриджоло обхваща широка област: от жилищни сгради до луксозни търговски проекти и до обществени съоръжения, включително туристическа инфраструктура.

Благодарение на проекта си за голф клуб Asiago те се срещат с бъдещите си клиенти, за които са проектирали вила през 2015 г. Клиентът желае място, където цялото му семейство да прекарва известно време заедно. Той е влюбен в природата около мястото и обширните гледки към Вал д'Аса и решава да изгради там своето празнично гнездо. 

Архитектите отговарят на предизвикателството, като създават сграда, която въпреки големите си размери се слива с природата. Околната инфраструктура, например гаражът, е интегриран в склона и така не се възприема като отделен обем. На участъка има също възможно най-малко павирани повърхности.

Обширното проучване на архитектите върху преосмислянето на традиционната архитектура довежда до правоъгълен обем с наклонен покрив, облицован със сурови дъски от лиственица и лишен от ненужни ретро декорации. Интериорът не следва традиционната типология, тъй като желаните размери на помещенията и връзката с външната страна в една модерна ваканционна къща са се променили от старите времена насам. Необходимостта от защита срещу атмосферните условия принадлежи само на миналото. Желанието на клиентите за живот в пейзажа – и със слънцето – отразява съвременното отношение към природата.

Вила в Роана с покривни прозорци VELUXАрхитекти: Benetti Grigolo Architetti; снимки: Андреа Селиани

Доменико Бенети

архитект в Benetti Grigolo Architetti

Нашият клиент разбра красотата на ярката зенитна светлина, осветяваща стаята от най-високата й точка и озаряваща повърхността на тавана. Той дори предложи повече покривни прозорци, но просто нямаше достатъчно място.

Архитекти: Benetti Grigolo Architetti; снимки: Андреа Селиани

Дървото е навсякъде в проекта, във всичките му форми: отвън сурово и избелено от слънцето, отвътре естествено с цвят на пчелен мед, контрастиращо с бетонни сиви стени на баните и големи остъкления, както и цветни, модерни мебели.

Къщата е проектирана около голяма зона за живеене с изглед към непокътнатата панорама. Голямата стая с остъклена стена е защитена от прегряване благодарение на отстъп. Лоджията преминава в тераса, излизаща извън обема. Изцяло остъклената фасада е защитена от пряка слънчева светлина и огражда пейзажа като картина, докато покривните прозорци VELUX над зоната с двойна височина компенсират загубата на светлина, предизвикана от дълбоката лоджия.

Пространството с двойна височина позволява гледки към и от зоната за спане отгоре. Панорамно стълбище и редица по-малки отвори по северната фасада свързват всичките три нива, като позволяват пространството да се възприема като едно цяло.

Графика

Архитекти: Benetti Grigolo Architetti; снимки: Андреа Селиани

Контрастирайки с откритите пространства на дневната зона, шестте спални – всички с отделни бани и гардероби – са функционални и уютни. Тези, които са на последния етаж, под скатния покрив, са осветени отгоре. Покривните прозорци в спалните са големи и разположени на ниво, което дава гледки към долината, докато по-малките отвори на баните са разположени по-високо, за да се осигури уединение.

Гледката навън е ориентирана в една посока –към панорамната гледка – докато всички останали фасади са затворени, за да се избегне контакт със съседите.

Продукти VELUX, използвани в този пример
Покривен прозорец VELUX INTEGRA® GGL
Информация за продукта
Покривен прозорец VELUX GGL
Информация за продукта

Информация за проекта

Проект: Вила
Местоположение: Роана, Италия 
Дизайн:: Benetti Grigolo Architetti
Година: 2019
Снимки: Андреа Селиани