{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Архитект: Кетил Скогхолт; снимки: Аникен Зал Фурунес

Разположени в жилищния комплекс Stjørdal Active House извън норвежкия град Трондхайм, шестте градски къщи образуват два реда терасовидно разположени къщи, потопени в природата. Дървото – един от основните материали, използвани в тези къщи и използван като строителен материал в Норвегия от векове – се добива на място.

Всяка градска къща е с обща площ 138 m2, разпределени между два етажа върху тесен, дълбок участък. Докато дълбочината позволява икономично оформление и икономия на енергия, покривните прозорци са от решаващо значение за осигуряване на достатъчно светлина и здравословен вътрешен климат.

С три спални, удобно перално помещение и просторна тераса, всяка къща разполага с набор от удобства за семейства с различна големина и начин на живот. Основният акцент на къщата е голямата кухня-трапезария на горния етаж. Тук покривните прозорци осигуряват дневна светлина отгоре, а фасадните прозорци осигуряват чудесна гледка към фиорда на Трондхайм. Също така в хола на приземния етаж обитателите могат да се насладят на слънчева светлина отгоре. Благодарение на светлинен тунел в тавана, естествената дневна светлина прониква в стаята, като по този начин намалява нуждата от електрическо осветление.

Здравословни домашни къщи в Стьордал с покривни прозорци VELUXАрхитект: Кетил Скогхолт; снимки: Аникен Зал Фурунес

Торстайн Нордби

от Стьордал

Животът в енергийно ефективна сграда не трябва да бъде сложно или скъпо предизвикателство. Също не трябва да жертвате привлекателната архитектура или качеството на чистия въздух на закрито.

Архитект: Кетил Скогхолт; снимки: Аникен Зал Фурунес

Инструментът за проектиране VELUX Daylight Visualizer 2 е използван в процеса на проектиране за измерване и осигуряване на оптимални условия на дневна светлина. Бяха подготвени визуализации на осветеността, за да се измери факторът на дневната светлина – признат показател за ефективност, за да се оцени количеството на налична дневна светлина в стаята.

Благодарение на сътрудничеството с VELUX е използван инструмент за светлинен дизайн още от фазата на концептуално ниво, което дава възможност за регулиране на етажните планове, така че част от светлината от високо разположените покривни прозорци да достигне до приземния етаж през отворено стълбище.

Графика

Архитект: Кетил Скогхолт; снимки: Аникен Зал Фурунес

Градските къщи за здравословен дом имат хибридно решение на вентилацията, което осигурява отлично качество на въздуха в помещенията през цялата година. Свежият въздух се подава чрез естествена вентилация през покривните прозорци VELUX INTEGRA®. Покривните прозорци могат да бъдат програмирани да извършват автоматична, естествена вентилация, когато е необходимо, управлявани с дистанционно управление. Естествената вентилация се съчетава с балансирана механична вентилационна система с регенерация на топлина, която води до икономия както енергия, така и пари.

Продукти VELUX, използвани в този пример
Покривен прозорец VELUX INTEGRA® GGU
Информация за продукта

Информация за проекта

Проект: Градски къщи за здравословен дом 
Местоположение: Стьордал, Норвегия
Архитект: Кетил Скогхолт
Строител: Торе Lingaard A/S
Инженер: Grontmij
Година: 2014
Снимки: Аникен З. Фурунес