Проект за ново строителство, показващ покривни прозорци на VELUX – историческа сграда близо до Есен
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Архитект: Sigurd Larsen Design & Architecture, Берлин

Dortmannhof е изключителна сграда: разположена на територията на прочутата зона „Цехе Цолферайн“, известна със своята културна роля и изключителна модерна архитектура – но независимо от това, от построяването си през 1791 г. е използвана за жилищни и земеделски цели.

Също така, тя е една от малконо такива сгради, съчетаващи апартаменти и плевня, свързани с централен вход, под един покрив.

Двама музиканти се влюбват в сградата, докато търсят място за живеене, свирене и приемане на гости – и решават да сбъднат мечтите си за къща там. Задачата не е лесна, тъй като целият обект е строго защитен от законите.

Търсенето им на иновативни офиси ги отвежда до Сигурд Ларсен, чиято датска конструкция Roofhouse е с фокус изцяло върху светлината, идваща отгоре – и също така има международно признание и награди.

Ограниченията са много по-сериозни, отколкото при обичаен проект, тъй като обемът и фасадите трябва да останат непокътнати. Ограниченията на позволеното са много строги, а процесът – с голямо участие на властите – отнема над две години.

Местните разпоредби разрешават добавянето само на два малки покривни прозореца, без външна изолация и без допълнителни отвори.

Това предизвикателство води до изключително и иновативно решение – както за архитектите, така и за клиентите, разпознали красотата на историческата сграда.

Проект за ново строителство, показващ покривни прозорци на VELUX – историческа сграда близо до Есен
Архитект: Sigurd Larsen Design & Architecture, Берлин; Снимки: Кристиан Флачер

Сигурд Ларсен

архитект в Sigurd Larsen Design & Architecture, Берлин

Историческата сграда се състои от няколко входа и вътрешни връзки, които позволяват едновременно да се извършват различни земеделски дейности. Тези характеристики са запазени, което дава възможност за семеен живот, творчество и работа в обекта

Архитект: Sigurd Larsen Design & Architecture, Берлин; Снимки: Кристиан Флачер

Архитектите не изолират целия обем, а само жилищните части. Причините за това не са изцяло икономически и екологични: това решение позволява също да се запази видимост към старите красиви конструкции. Тъй като оригиналната, красива подова настилка от тъмен камък е запазена, къщата се отоплява с традиционни нагреватели.

Благодарение на модерните прозорци новата част е по-топла от старата през зимата – докато застоялият, топъл въздух се изпуска през покрива. Разположението на прозорците VELUX нависоко осигурява оптимална циркулация на въздуха.

Проектираните обеми се оказват идеално решение за всички затруднение: не са необходими допълнителни акустични измервания в музикалните стаи, тъй като няма успоредни стени.

Въпросът с пожароизолацията е решен чрез добавяне на огнеупорна облицовка Fermacell върху дървената конструкция.

Графика

Архитект: Sigurd Larsen Design & Architecture, Берлин; Снимки: Кристиан Флачер

Проектите приличат на миниатюрно село вътре в историческата форма: дворовете и площадките между обемите позволяват множество пътища между пространствата, което увеличава жилищната площ през топлите месеци.

Клиентите се нуждаят от музикална стая с място за малка публика, апартамент, както и отделна част за гости.

Структурана на къщата, подобна на лабиринт, както и всичките преки пътища вътре, са запазени. Плевнята и купата сено са заменени с поразителни, нови помещения, но въпреки това с много древни елементи – дори корита за добитък, са запазени и интегрирани в стените.

Продукти VELUX, използвани в този пример
Покривен прозорец VELUX (GGL)
Информация за продукта

Информация за проекта

Година:  Dortmannof 1791, вътрешно разширение, завършено 2020 г.
Местоположение: Есен, Германия
Архитект:  Sigrud Larsen Design & Architecture, Берлин
Площ:  350 кв.м
Снимки: Кристиан Флачер