{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Архитект: Charlie Luxton Design; снимки: Ед Р. С. Ейвс

Покрайнините на много британски села се разрастват бързо през 60-те години на миналия век поради промени в регулациите за градската среда, в резултат на което през последните няколко години на пазара навлизат множество хубави парцели с остарели, предимно едноетажни сгради. Повечете нови собственици събарят къщите и започват от нулата, но някои възприемат по-екологичен подход към процеса.

Такъв е случаят с клиентите на Charlie Luxton Design, които се обръщат към фирмата, след като са закупили имот в Котсуолдс и са смятали да построят изцяло нова къща. Но Чарли Лукстън – в съответствие с убеждението си да създава архитектура по екологичен начин – ги убеждава да използват поне съществуващите основи.

Въпреки че сградата съблазнява с очевидната си красота, Чарли Лукстън пита за дизайна, говори за намаляване на въглеродните емисии и естествената вентилация.

Един от съществените елементи за избягване на прегряване е добрата изолация на покрива; добре изолираният ламаринен покрив на Lamorna не пропуска топлината в структурата на къщата.

Можете да откриете задълбочени описания за дизайнерските стратегии на Чарли Лукстън относно екологичното строителство на уебсайта на фирмата. Макар и да се чете леко, текстът е пълен с прецизна информация, която ще е интересна както за архитектите, така и за бъдещите клиенти.

Проект за ново строителство, показващ покривни прозорци на VELUX – селска къща в Оксфордшир
Архитект: Charlie Luxton Design; снимки: Ед Р. С. Ейвс

Чарли Лукстън

архитект в Charlie Luxton Design

Светлината влиза в къщата от всички посоки. Светлината е от основна важност, независимо дали проектирате от нулата, или преустройвате сграда. Хубавата естествена светлина на закрито може и да подобри, и да развали една стая. Разбирам архитектурата като рисуване със светлина, създаване на контрасти.

Архитект: Charlie Luxton Design; снимки: Ед Р. С. Ейвс

„Тук използвахме автоматичната версия на прозорците Integra: те работят добре и са надеждни, често са част от нашите проекти. Не смятам, че улесняването на живота на хората трябва да се прави само за удобството на отделен човек – но тъй като някои хора може да не са достатъчно наясно, за да регулират сами вътрешния климат, технологията под формата на автоматично управляван покривен прозорец помага. Чудесно е, когато можем да използваме това, за да намалим консумацията на енергия и едновременно с това да подобрим условията на живот. Аз съм поддръжник на интелигентната помощ, която не означава прекъсване на връзката с природата, нито отказ от контрол. Важно е да можете сами да отворите прозореца сутрин и да чуете пеенето на птиците“, обяснява Чарли Лукстън.

Графика

Архитект: Charlie Luxton Design; снимки: Ед Р. С. Ейвс

Добавеният етаж в източното крило на къщата съдържа две големи спални, гардероб и две самостоятелни бани.

Няколко прозореца на VELUX осветяват пространствата; по-малките стаи разчитат изцяло на тях.

Отвор над стълбището осигурява зенитна светлина на приземния етаж.

Благодарение на специалната форма на покрива светлината навлиза в просторната, уютна кухня от всички посоки.

Продукти VELUX, използвани в този пример

Покривни прозорци (GGU)
Информация за продукта

Информация за проекта

Проект:  Еднофамилна къща
Местоположение: Оксфордшир, Великобритания
Архитект:  Charlie Luxton Design
Година: 2017 – 2018
Снимки: Ед Р. С. Ейвс