{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Архитектура: Element Design GmbH; снимки: Кася Яцковска

Концепцията да прекарате един ден, потопени в пейзажа, но все пак в удобен бивак, е измислена от Мария Вилхелм, генерален мениджър на Millstätter See Tourismus GmbH, заедно с дизайнера Роджър Ешбах от Element Design GmbH от Базел и техните екипи, за ежегодния конкурс по туристически иновации, организиран от австрийското правителство. Проектът, заедно с още пет измежду над осемдесет кандидатури, беше награден и щедро финансиран.

Регионът Millstätter See е, заедно с други дестинации за почивка в австрийския регион Kärnten, известен със своите живописни гледки: дълбоко сини води, заобиколени от гори и планини.

Седем малки бунгала за двама души са разположени на първокласни места около езерото: някои точно на брега, други на върха на планината, всички с прекрасна гледка. Конкуренцията между регионите е голяма, необходимостта от ясни, прогресивни концепции за туризма – също. Фокусът върху съзнателното преживяване на природата с любими хора е запазена марка на региона Милщетер Зее, поставен на сцената в различни проекти, разработени от Millstätter See Tourismus заедно с Elementdesign. Проектът за бивак е част от по-голяма концепция, свързваща различни играчи в туристическия сектор.

 Ваканционни бунгала в Milstättersee с покривни прозорци VELUX Архитектура: Element Design GmbH; снимки: Кася Яцковска

Мария Вилхелм

мениджър на Millstätter See Tourismus GmbH

Най-ценното нещо, което можете да дадете на някого, е време и внимание, а най-романтичното нещо е да погледате заедно звездите, да прекарате време навън и да се върнете за през нощта в минималистично, добре проектирано пространство без декорации, освен гледката към природата и небето, и абсолютно никакви технологии.

Архитектура: Element Design GmbH; снимки: Кася Яцковска

Скромен дизайн с наклонен покрив, една напълно остъклена фасада и покривни прозорци, отварящи се към небето, е направен от Elementdesign, бюро в Базел, занимаващо се с пространствени концепции за туризъм и музеи. Формата произлиза от „примитивната хижа“ – въображаема, романтична концепция за първо жилище, минимален подслон за хората в природата.

В бунгалата има само основни мебели. Всъщност, една единица мебел върши повечето от функциите: легло, чекмеджета, място за прибиране на куфари и рафт за очила, лампа или книги.

Интериорът е облицован с чудесно ухаещи дъски от лиственица.

Графика

Архитектура: Element Design GmbH; снимки: Кася Яцковска

Стените и покривът имат семпла дървена конструкция и борова облицовка. Те са добре изолирани и вентилирани отзад, което позволява добър климат през лятото и, чрез електрически нагреватели, добра вътрешна температура и през зимата.

Тъй като боровата облицовка обгръща цялата сграда и цялата конструкция е по-тънка, отколкото в стандартните жилища, не могат да се използват типични решения.

Благодарение на използването на готови дървени елементи, изграждането на едно бунгало, включително вградените мебели, отнема само две седмици. Първото бунгало е открито за обществеността през май 2017 г., а останалите – през лятото.

Продукти VELUX, използвани в този пример
Покривен прозорец VELUX GGL
Информация за продукта

Информация за проекта

Проект: Мобилни ваканционни бунгала
Местоположение: Кернтен, Австрия 
Архитект: Element Design GmbH
Година: 2017
Снимки: Кася Яцковска