{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
план на обекта
Архитект: j+e architectes

Група приятели, които са изучавали заедно архитектура в Бретан, решават да построят къща заедно: три семейства, сред които Бенжамен Жардел и Никола Епаяр, чието бюро – j+e architectes – е проектирало сградата. Колективът намира и купува три съседни парцела в покрайнините на малкия град Ердевен, предназначени за три еднофамилни къщи, и предлага нов тип жилища.

Четирите блока, с по три апартамента, споделено пространство и офис, са разделени от окъпани в слънце зимни градини. Растителността представлява дива поляна на всички общи места, с изключение на зеленчуковата градина. Всяка къща има собствена градина с индивидуално проектирана тераса.

Проектът трябваше да бъде иновативен във всички аспекти, като се започне от първите скици. С грижа за околната среда, с ниски въглеродни емисии, построен само от местни материали, с помощта на бъдещи жители. „Les Pieds Vertes“ заявява позиция срещу безбройните новопостроени еднофамилни къщи и автоматичното повторение на традиционната естетика.

Изграждането на такава къща изисква много усилия по време на фазата на планиране, тъй като разпоредбите в зоните за защита на ландшафта – а Ердевен се намира в една от тях – налагат строги правила за обемите и материалите на новопостроените къщи. За щастие, i+e architectes са успели да убедят властите, че дървените керемиди и зелените покриви ще съответстват на пейзажа, също както и белите стени и керамичните покривни плочи, характерни за региона. Поради ограничената височина на обема и задължителния ъгъл на покрива от 45 градуса, строежът на двуетажна къща е възможен само с покривни прозорци.

Кооперативно жилище в Ердевен с покривни прозорци VELUXАрхитект: j+e architectes; снимка: Антоан Меркюсо

Бенжамен Жардел

архитект и съсобственик на къщата

По време на процеса на проектиране бяхме наясно с точния интензитет на дневната светлина във всяка стая. Слънцето залива дневните, а покривните прозорци VELUX осигуряват достатъчно количество дневна светлина в спалните. Дневната светлина ни поддържа в постоянен контакт с околната среда, а слънчевата светлина оживява нашата архитектура.

Архитект: j+e architectes; снимка: Фанш Галивел

Апартаментите съчетават предимствата на традицията и иновациите, като всеки от тях предлага различни пространствени изживявания. Обикновените гипсови стени и естествените подови настилки – дърво или линолеум – оставят на обитателите място за изразяване на характера.

Всичките четири блока – по три апартамента и офис площи – обхващат два етажа, като горният разчита само на покривни прозорци VELUX. Областният архитект, който одобрява проекта, вижда в това решение единствената възможност, позволяваща дълга, права традиционна форма на покрива.

Графика

Архитект: j+e architectes; снимка: Фанш Галивел

Къщата е разделена от три зимни градини, съхраняващи топлина от слънцето, която се връща през нощта. Двойната вентилационна система с регенерация на топлината, заедно с дебелия изолационен слой, осигуряват оптимален климат в помещенията.

Рециклирането или използването на биоразградими ресурси е правило в цялата къща: за изолация са използвани слама и коноп, събраната дъждовна вода напоява зимните градини, дървените дъски на фасадата са оставени необработени.

Продукти VELUX, използвани в този пример
Покривни прозорци с електрическо управление (GGL)
Информация за продукта
Покривен прозорец VELUX (GGL)
Информация за продукта

Информация за проекта

Проект: Кооперативно жилище
Местоположение: Ердевен, Франция 
Архитект: Бенжамен Жардел и Никола Епеяр/j+e architectes
Година: 2018
Снимки: Антоан Меркюсо/Франш Галивел