{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Архитект: Йозефин Уикхолм и Андреас Ликефорс; снимки: Карл Аксел Бейре

Lyckefors Arkitekter е архитектурна фирма, основана от Пер Борнщайн и Андреас Ликефорс през 2011 г. Тя бързо се разраства – с третия партньор Йохан Олсон и 24 служители в Гьотеборг и Стокхолм – и става една от най-иновативните компании в Швеция.

Въпреки че многократно награждаваната фирма се занимава с широк спектър от мащаби и теми, в повечето проекти има обща тема: земен, приятелски подход към материалите и връзката между къщата и околния пейзаж.

Малката хижа на Гранхолмен, построена от Андреас Ликефорс и Йозефин Уикхолм за семейството им, е отличен пример за това отношение.

Рационалните дизайнерски решения водят до създаването на малко парче поезия от дърво сред приказен пейзаж.

До отдалеченото бунгало на малкия остров може да се стигне само с лодка, но заради множество статии то става широко известно в различни архитектурни платформи и списания.

Проект за ново строителство, показващ покривни прозорци VELUX – бунгало за уикенда в Люлео
Архитект: Йозефин Уикхолм и Андреас Ликефорс; снимки: Карл Аксел Бейре

Андреас Ликефорс

архитект в Bornstein Lyckefors Arkitekter

Любимата ми характеристика на бунгалото е присъствието на външната среда. Докато сте в къщата, все още имате впечатление, че сте сред природата. Има гледка във всички посоки – не само хоризонтално, но и нагоре: благодарение на това от хола се виждат океанът и небето едновременно.

Архитект: Йозефин Уикхолм и Андреас Ликефорс; снимки: Карл Аксел Бейре

Малкият отпечатък осигурява място за малкото неща, необходими по време на бягството през уикенда. На приземния етаж има голяма маса, кухня, уютен хол и достатъчно легла за настаняване на голяма, щастлива компания, както и легло за гости. Открито пространство с двуетажни легла и ниши на тавана, прибрани симетрично под покрива, води до просторна спалня за родителите.

Тъй като бунгалото се използва само през топлия сезон, санитарните помещения традиционно са достъпни отвън.

Графика

Архитект: Йозефин Уикхолм и Андреас Ликефорс; снимки: Карл Аксел Бейре

Малките пространство се обогатяват от светлината, която идва от много посоки. В Швеция преходът от деня към нощта продължава с часове. Светлината оформя стаята по много различни начини през деня: сенките се движат по стените, цветовете се разкриват – толкова много движения в малкото бунгало. Архитектурата може да се сравнява с фотографията: и двете представляват действие на рисуване със светлина, като изображението се появява благодарение на отвори.

Продукти VELUX, използвани в този пример

Покривни прозорци (GGU)
Информация за продукта

Информация за проекта

Проект:  Лятна къща
Местоположение: Калаксон, Люлео, Швеция
Архитект:  Йозефин Викхолм и Андреас Ликефорс
Площ:  40 кв.м
Година: 2017
Снимки: Карл Аксел Бейре