32 СОУ „Св. Климент Охридски“,
София, България

По-здравословна вътрешна среда в  училище с покривни прозорци VELUX! 

32 СОУ „Св. Климент Охридски“ в гр. София ремонтира мансардните площи за постигане на по-добри условия за учениците и резултатът е поразителен.

История

32 СОУ с усилено изучаване на чужди езици „Свети Климент Охридски“ е средно общообразователно училище в гр. София. Основано е през 1903 г. като Трета девическа гимназия „Княгиня Мария Луиза“, а строителството на сегашната му сграда започва през 1942г. Дотогава занятията се провеждат в няколко отделни сгради в района.

В 32 СОУ днес се обучават над 2000 деца от 1 до 12 клас със задължително изучаване на английски език от първи клас. След завършване на средно образование 95% от учениците постъпват във висши училища. Тъй като интересът към училището е голям, всяка площ от неговата сграда трябва да се използва, за да могат многобройните ученици да се чувстват добре.


От идеята до реализацията

Столичното 32 училище е едно от най-активните по отношение на обновяването на сградния фонд и модернизацията на учебния процес. Училището провежда много конкурси за възобновяване на инфраструктурата, осъвременяване на кабинетите и полага сериозна грижа в осигуряването на висококачествена и високотехнологична среда за обучение на своите ученици. 

В тази връзка през 2012 г. ръководството на училището стартира подготовката на проект за реновиране на част от сградата, в т.ч. мансардните етажи, които до този момент не са били усвоени, поради неблагоприятните условия на средата в тях като тъмнина, лош въздух и влага в помещенията.

В процеса на търсене на подходящ изпълнител на заданието и по препоръка на специалисти, екипът на 32 СОУ се допитва до ВЕЛУКС България. С възторг откриват разнообразието от решения за преустройство на мансардните помещения, които фирмата предлага.

Повече пространство и дневна светлина

Преди ремонта подпокривните площи в сградата са били напълно неизползваеми. Цялостната реконструкция на подпокривното пространство се налага както заради укрепването на сградата, така и заради необходимостта от разширяване на пространството в сградата с нови помещения.

С преустройството на мансардните помещения се откриват 900 м2 нови площи за провеждане на занятия. Това са кабинети по езици, музика и изобразително изкуство, компютърно обучение, библиотека и санитарни помещения.

Трансформацията на мансардните помещения от тъмни и затворени пространства без никаква функция в светли и приветливи зали със здравословен климат носят със себе си и други преимущества за учениците. Иван, ученик от 6-ти клас, споделя, че нова стаята по музика е доста просторна и много му харесва. 

Всичко се вижда много по-добре, има много светлина, а коридорът със стълбите към залата изглежда много добре.

– казва Драгомир, ученик от 8-ми клас

Резултати и постижения

„Обучението и възпитанието са комплексен процес. След ремонта на таванските помещения открихме значението на красивата и здравословна интериорна среда. Тя определено предразполага и към по-добро обучение. Сега мансардните помещения са любимо място на нашите ученици и можем да ги похвалим, че посещават по-често библиотеката, просто защото е красива и наистина се чувстват добре там.“ – споделя с усмивка г-жа Нели Костова, директор на 32 СОУ „Св. Климент Охридски“. 

„Целият проект от подготовката до изпълнението на обществената поръчка ни отне 5-6 години, но към настоящия момент от името на цялото ръководство на училището мога да кажа, че сме много горди с постигнатото. А що се отнася до покривните прозорци VELUX мога да споделя, че създават невероятно приятната атмосфера за работа.“

Текст

Цялото ръководство на училището се гордее с този проект и бихме препоръчали на всички колеги, ако имат възможност, наистина да се възползват от такъв вид проекти и съдействието на изпълнители като VELUX.

директор Нели Костова

Добрите идеи не идват сами

Част от проекта с ремонта на 32 СОУ е обновяването на едната фасада, върху която художниците от 140 Ideas създават своя шедьовър "Save the raptors". Цялата южна стена на училището е покрита с красиви графити на Царския орел. Огромните стенописи имат за цел да привлекат вниманието върху изчезващите видове и по-специално върху царския орел, по инициатива на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).