Активна къща Centennial Park

Активна къща Centennial Park Residence има за цел да бъде един удобен, природосъобразен дом и да подобри качеството на живот на обитателите в тяхното напрегнато ежедневие.

Първата сертифицирана Активна къща в света

Разположената в покрайнините на Торонто, Онтарио Активна къща Centennial Park Residence е проектирана така, че да подобри комфорта и качеството на живот на нейните обитатели. Изчистената модерна архитектурна естетика е съчетана с енергоспестяващи и екосъобразни решения, като например интериорни и екстериорни LED осветителни системи, кранове за вода с нисък дебит и покрития, които лесно се поддържат. Но това, което в крайна сметка прави впечатление в този дом, е дизайнерският подход, който максимално се възползва от наличието на естествена дневна светлина и вентилация. Проектът е съвместно дело на екип от датски и канадски професионалисти с опит в строителството – наградената архитектурна фирма от Торонто superkül и строителят, разработил концепцията за Активна къща в Канада – Great Gulf. Те използват високотехнологичен подход, за да създадат този достъпен енергийно ефективен продукт.

Да живееш в Активна къща:

За да разбере по-добре какъв би бил животът в Centennial Park Residence, Ръсел Иботсън, технически ръководител във VELUX Канада, се премества да живее в дома в продължение на шест месеца заедно с жена си Бетани и техните три деца. Както обяснява самият той, "ние знаем как да построим такава къща, но едва след като поживеем в нея и изпитаме нейните качества, ще знаем в детайли как те ще се отразят на останалите хора". Заедно със семейството си, Иботсън изпробва многобройните енергоспестяващи функции на дома и проверява как вътрешният климат въздейства на тяхната физика и психика. Неговото преживяване е отразено със специален блог, кратки видеоматериали и публикации в социалните мрежи, всички те достъпни на сайта activehouse.ca. С помощта на независима изследователска група, включваща специалисти по дневна светлина, енергия и вътрешен климат, Ръсел провежда също така и множество научни експерименти. Натрупаният материал бе основа за количествен анализ, който заедно с процеса на наблюдение и изследване на Дома, помага да се прецизира подходът при проектиране на здравословна среда.

"ние знаем как да построим такава къща, но едва след като поживеем в нея и изпитаме нейните качества, ще знаем в детайли как те ще се отразят на останалите хора"


Отворен дизайн

Посетителите веднага забелязват изпълнената със светлина зимна градина, която представлява архитектурен акцент за целия дом. Когато прозорците са отворени, цялостният дизайн на къщата подпомага формирането на въздушни течения и естествената вентилация, което намалява нуждата от климатици. Всекидневната, трапезарията и кухнята на приземния етаж са разположени в отворено пространство, без прегради, които да възпрепятстват дневната светлина. Високият таван на всекидневната осъществява вертикална връзка с помещенията на горния етаж, където са разположени спалните. Възприетата стратегия за изграждане на отчетливи визуални връзки между помещенията гарантира също така хубави гледки навън от почти всяка стая в къщата, без да бъде жертвана неприкосновеността на личния живот на обитателите.

Пуснете светлината вътре, изключете осветлението!

Стратегическото използване на естественото дневно осветление е всъщност отличителната черта на Активната къща Centennial Park Residence. Благодарение на това, в нея през деня почти няма нужда от изкуствено осветление. Датският дизайнерски екип е създал многобройни компютърни визуализации на всяко кътче от дома, за да осигури достатъчно естествена дневна светлина.

Естествената вентилация е като полъх

Centennial Park Residence е нов етап и в домашната автоматизация, със своите лесни за използване и надеждни системи, с които може да се контролират различни аспекти на дома. За да се намали необходимата енергия за климатизация, домът притежава функции, които повишават качеството на въздуха, без да се налага вентилаторите да работят на високи обороти. Големите дистанционно управляеми покривни прозорци улесняват естествения въздушен поток, което спомага къщата да се охлажда през топлите месеци и проветрява през останалата част на годината.
Напълно програмируемите прозорци VELUX имат интуитивно дистанционно управление със сензорен екран, с което те може да се отварят и затварят, когато е необходимо. В допълнение към възможността за автоматично и / или дистанционно управление за естествена вентилация, прозорците имат също и комарници, както и вградени датчици за дъжд, които автоматично ги затварят при лошо време.

Активна къща – Живот в синхрон

Така както последните модели на електрическите автомобили се харесват масово, защото технологията и дизайнът си хармонират взаимно, така и иновациите и дизайнерският подход на Активната къща Centennial Park Residence, са в пълен синхрон и предизвикват не просто любопитство, а положителна емоционална оценка заради здравословния и устойчив живот, който гарантират. И подобно на най-новото поколение електрически автомобили, в които потребителите търсят надеждност, производителност и стил, така и този дом предоставя търсените от хората удобства и възможност да се опазва околната среда, като същевременно подобрява качеството на живота им.

Партньори:

Строител: Geat Gulf

Дизайн

superkül Inc. (architect), Building Knowledge Canada Inc., Brockport Home Systems Ltd., Danish Technical Institute, VELUX A/S Building Industry

Продукти:

ROXUL, Home Technology, Rogers, Lennox, Huber Engineered Wood