Портерщраат в Монтфоорт, Холандия

Предимствата на Активните къщи не са достъпни само за новите конструкции. Жилищен квартал в Холандия показва нагледно как тези принципи могат да се прилагат и към съществуващи сгради – за огромно щастие на техните обитатели.

Реновацията, с прилагане на принципите на Активни къщи, е възможност да се добави допълнителна стойност към жилищния фонд и да се удължи животът на съществуващите сгради.

За половината от настоящия европейски сграден фонд, построен между 1945 г. и 1980 г., нуждата от обновяване става все по-спешна и, същевременно, много по-желана опция от събарянето му. В Холандия, както и на други места в Европа, голяма част от сградите са амортизирани и не отговарят на актуалните стандарти за комфорт и вътрешен климат, които може да предложи новото строителство. Но през 2012 г. холандската жилищна асоциация GroenWest реши да предприеме действия.

Жилищният квартал Портерщраат в гр. Монтфорт включва 92 еднофамилни къщи, които от 70-те години на миналия век предлагат достъпен подслон за местните семейства.

Все пак, за тези почти 50 години от построяването им, къщите са се амортизирали и са вече неудобни за стандартите на 21-ви век. Измежду недостатъците са мрачен интериор и наличие на въздушни течения, които повишават разходите за електроенергия, както и обща липса на пространство.

GroenWest и VELUX Group се обединиха в името на една обща цел – извършване на основен ремонт, който да трансформира десет триетажни жилища с площ 131 м2, в сгради, които съхраняват енергия, предлагат отлични условия на живот и осигуряват максимална дневна светлина. С други думи – Активни къщи.

Архитектите от BouwhulpGroep първо добавиха допълнително пространство и светлина, като по този начин вдъхнаха живот на неизползваните до този момент подпокривни пространства на къщите. Всеки таван бе разширен и се превърна в нов етаж за живеене, със стая и тераса на покрива, които заедно с централно стълбище с покривни прозорци предоставят по-добър достъп на дневна светлина и свеж въздух. Приземният етаж, първият етаж и стълбището също бяха ремонтирани, за да се гарантира, че дневната светлина и въздухът от горните пространства ще обхващат цялата къща.

Before
After

Питър Корзелиус, бивш главен изпълнителен директор на GroenWest, на място се уверява как подобрените светлинни условия буквално преобразяват домовете в Портерщраат:

"Обитателите на тези къщи са много щастливи, тъй като стаите могат да бъдат използвани за всякакви цели, благодарение на дневната светлина. Преди преустройството таванът беше просто тъмно място за съхранение на вещи", припомня Корзелиус.

Реновираните жилища осигуряват подходяща вентилация по няколко начина. Фасадните и покривни прозорци с електрическо управление са стратегически разположени на всички етажи, от нивото на земята до покрива.

От една страна, те осигуряват хоризонтално проветряване на различните етажи, а от друга – отварянето на прозорците на покрива на последния етаж създава вертикална тяга около отвореното стълбище, като това позволява на застоялия въздух от долните етажи да излиза през покрива.

Дневната светлина, свежият въздух и по-устойчивият вътрешен климат са качества, високо ценени от жителите на Портерщраат. Ето какво споделя Едуин Хамелинк, жител на града в продължение на две десетилетия:

“Честно казано, условията за живот бяха влошени преди реновацията на пространството. Днес ситуацията е коренно различна. Изненадани сме и от допълнителното пространство, което се отвори на тавана. Благодарение на това разширение, сега имаме четири спални, което е прекрасно за семейство с четири деца. Това е съвсем ново начало за нас.”