Широко, високо, просторно и светло или какво е да живееш на мансарден етаж

Избрали сте да живеете в мансарден етаж на къща. Как стана така?

Решихме, че е време да изоставим апартамента и да достроим собствения едноетажен имот, който имаме. Можехме да изградим нов етаж, който да направим по наш вкус и изисквания, за да го превърнем в дом, в който да се чувстваме удобно и комфортно. Имахме избор да тръгнем в една от две посоки – обикновен етаж и нещо по-нетрадиционно и раздвижено. Установихме, че искаме коренно различно жилище от стандартните апартаменти в блоковете, които имат множество ненужни коридори и пространството не се ползва пълноценно.

И двамата със съпругата ми харесваме съчетанието на дървен материал с камък. Аз не съм българин и съм голям почитател на старата българска архитектура - тази, която може да се види в Несебър, Созопол и Копривщица. Искахме да се получи модерен прочит на възрожденските традиции.

Обърнахме се към архитект Иван Ангелов с условието, че искаме нещо по-раздвижено и разчупено като конструкция. Желанието ни беше външните стени да не са много скосени, за да има колкото се може повече простор и полезно място.

Раздвиженият покрив и дървените колони, които имаме сега, много ни харесват. Колоните отварят пространството, а и не са необходими допълнителни стени. Скосените скатове и раздвижения таван спомагат много за постигането на това неповторимо усещане, което търсехме.

Мансардните жилища са по свой начин уникални. Какви са плюсовете за Вас?

И двамата обичаме много природата и положителната енергия, която може да се черпи от нея. В дома си имаме покривни прозорци VELUX, които по проект сме предвидили да бъдат на места, които да ни доближават до природата. Леглото ни е под такъв голям прозорец и е чудесно, че можем да гледаме небето и звездите. Много е романтично. Когато вали дъжд или сняг също е много приятно. Домашният ми офис е до покривен прозорец. Гледката е вдъхновяваща и стимулираща. Мисля, че покривните прозорци внасят допълнителен стил и шик. Ако трябва да сравнявам с предишното ни жилище, ще кажа, че там беше много тъмно, а сега имаме простор и светлина. Сега е широко, високо, просторно и светло.

Вървеше ли гладко строежът и довършителните работи след това? Какво най-много ви допада сега, когато всичко е завършено? 

Да, попаднахме на много добри съветници и майстори. Всичко мина отлично. Конструкцията на къщата е много интересна. Дървените греди, които са основен интериорен елемент са специални ръчно изработени от структурирано дърво. На тях се държи цялата конструкция на къща. Една греда със страна на сечението от 14 см издържа 800 кг, а нашите са по 18 см. Осветлението – и естественото и допълнителното, е в пълна кореспонденция с интериора. Таванът е много начупен и беше труден за изпълнение, но ние намерихме правилния човек за това. Всичко в настоящия ни дом е по наш вкус и желание. За да постигнем това, много ни помогна интериорния дизайнер Валентин Маджаров и всички майстори и фирми, които ползвахме по време на осъществяването на проекта.

Представяте ли си Вашия дом, ако бяхте подходили по стандартния път и бяхте изградили един допълнителен обикновен етаж? 

Първо, щеше да е много по-тъмно, с по-малки помещения и без толкова много външна светлина. Освен това, нямаше да виждаме хубавите природни гледки. Всичко щеше да е много по-скучно и банално.

Изложението на покривните прозорци има ли значение? 

Да, определено. При нас, във всяко помещение има покривни прозорци и те са от всички страни на къщата. В голямото ни общо помещение, което събира дневна, кухня, трапезария и работно пространство, има 4 покривни прозореца. Този, който е до масата за хранене, е с южно изложение, за да има светлина. Същевременно през него слънцето не пече много вечер през лятото, когато се храним. Имаме щори за прозорците, които ни предпазват от силното слънце. Харесахме материята, от която са направени. Прилича на лен и пасна добре с останалите интериорни решения. 

Проветрявате ли често дома си? Прозорците VELUX имат вградена вентилационна система. Това спомага ли за вътрешния климат?

Вентилационната система е много полезна през студените сезони, когато не сме склонни да държим отворени прозорците за много дълго. В банята постоянно се възползваме от тази функционалност на прозореца. По този начин избягваме така неприятния конденз. В детската стая също непрекъснато използваме вентилацията.

Приложили ли сте похвати, които водят къщата в посока на  енергонезависимост?

Отопляваме се с локално парно, но имаме и соларни панели, чрез които се загрява водата. Дори и когато има малко слънце, водата успява да се загрее. Радостни сме от този факт. Плащаш в началото, но след това определено установяваш, че инвестицията си заслужава. Имаме качествена изолация на стените и пода, а и прозорците спомагат за добрия вътрешен климат без излишни допълнителни разходи.

Допълнителна информация:

Архитект: Иван Ангелов

Интериорен дизайнер: Валентин Маджаров

Изпълнител на проекта: строителна фирма Евробулстрой

В жилището има общо 8 покривни прозореца VELUX, намиращи се във всяко помещение.

Дървени греди и подови настилки от дърво: Икрис

Парна инсталация и соларни батерии: Бас 8