Първата Активна къща в Русия

Вдъхновена от традиционните дървени къщи и снабдена с модерни удобства, първата Активна къща в Русия е пример за това, как характерната местна архитектура може да създаде красив и здравословен дом.

Традицията среща технологията под формата на двуетажна дървена къща в покрайнините на Москва. Това е първата Активна къща в Русия, с впечатляващ дизайн, съчетаващ здравина, топлина и приветливост, вдъхновена от традиционната руска архитектура и най-съвременните технологии.

Резултатът е уютна и просторна фамилна къща с конструкция, щадяща околната среда. Завършена е през 2011 г., в сътрудничество между VELUX Group, строителната компания NLK и редица доставчици на висококачествени материали.

Руската архитектурна компания Полигон Лаб е създала дизайна на къщата, а арх. Александр Леонов е взаимствал идеи от местните архитектурни традиции, взимайки предвид нуждите на един модерен дом:

Вдъхновихме се от малките дървени къщи, наречени дачи. Нашата къща има традиционен дървен покрив, голям комин и пристройки. Коминът не служи само за извеждане на дима, а се използва за тръби и инсталации,

обяснява Леонов.

Благодарение на използването на много дървесина (издръжлива термомодифицирана дървесина), къщата има минимално въздействие върху околната среда по време на жизнения си цикъл.

Вътре къщата е светла и изпълнена със светлина. Приземният етаж включва просторни общи помещения като кухня, дневна, стая за игра и кабинет. Размерът и гъвкавостта на стаите позволяват те да се използват за различни активности, като отвореното пространство дава възможност на родителите да имат поглед към децата си по всяко време.

Личните пространства – главната спалня, баните и двете по-малки спални – са на втория етаж. Множество фасадни и покривни прозорци обливат всичко в дневна светлина и създават чувство за връзка с природата и съседите отвъд стените на дома. Това е нещо, което особено много се цени от първите обитатели на къщата – Ася, Корней и техните деца:

Чувствам страхотно спокойствие и щастие, като гледам към природата наоколо, като че ли самата аз съм навън, но без студа през зимата или жегата и комарите през лятото,

споделя Ася.

Руският климат е известен с екстремните си температури, които варират между +35°C през лятото и -35°C през зимата. Първата Активна къща в Русия доказа, че може да се справи дори с най-суровото руско време. Остана топла през първата си Нова Година, въпреки че навън температурите паднаха до -30°C.

Вградените слънчеви колектори допълват отоплението, многопластовото дърво по фасадата намалява термалните мостове, а плътните слоеве гипс в интериорните стени създават топлинна маса в сградата. През топлия сезон има автоматична слънцезащита на покривните и фасадните прозорци, която поддържа дома приятно хладен.