Активна къща Бъдеще, Норвегия

Къща, чиято технология и атмосфера могат да послужат като вдъхновение за бъдещите зелени сгради. Това е целта на Активна къща Бъдеще - един семеен дом, който притежава неподвластен на времето дизайн, усещане за връзка с удивителния природен пейзаж на Норвегия и безброй решения за поддържане консумацията на енергия до минимум.

Активната къща Бъдеще в Норвегия, завършена през 2012 година, е една от двете Активни къщи в страната. Къщата се намира на около 600 километра от Полярния кръг и е разположена на южен склон в село Стьордал, близо до Трондхайм, заобиколена отвсякъде с планини. Времето тук варира от приятни слънчеви лета, до зими с обилни снеговалежи и дълги нощи.

Активна къща Бъдеще е нагледен пример за използване на най-съвременните технологии в модерния семеен дом. Използван е цялостен подход при оценка на взаимодействието между енергията, вътрешния климат и околната среда. Проектът дава нагледен пример как енергийната ефективност е напълно съвместима със здравословното и комфортно жилищно пространство, което от своя страна позволява на жителите ѝ активно да се възползват от природата и заобикалящата я жилищна среда.

Искахме къщата да притежава типичната за Скандинавието външност, а отвътре да бъде изпълнена със светлина и свежи цветове

споделя Гейр Бренделанд.

Къщата е оборудвана както с фасадни, така и с покривни прозорци, за да може обитателите ѝ да се насладят на заобикалящата ги природа и да се възползват от дневната светлина и топлината, създадена от слънчевата енергия.

"Когато светлината у дома навлиза от всички посоки, собствениците могат да усетят промяната в различните часове от деня. Те могат, също така, да почувстват ритъма на природата и сезоните" добавя Брендланд.