Еднофамилна къща в полите на Пирин, България

Пословичната красота на Пирин и привлекателната му сила довеждат семейство Мирянови до решението да напуснат апартамента си в центъра на Гоце Делчев и да построят дома на своето бъдеще близо до планината.

Ето какво разказва собственикът на новопостроеното жилище, Дачо Мирянов, за новия живот, далеч от шума на града:

„Със съпругата ми предпочетохме да построим къща по наш вкус, а не да преустрояваме вече реализирана. Новият ни дом представлява сглобяема дървена къща в американски стил – нещо, което не е много познато за нашите географски ширини. Имаме повече открити пространства, неограничени от стени и врати помещения. Така сме организирали таванската част, която е изцяло обитаема, просторна и няма никакви ограждения, за да можем да усетим максимално комфорта от широтата.“

Енергийна ефективност

Къщата е изпълнена с екологични материали, основен от които е дървото, а благодарение на комбинацията от различни възобновяеми източници си гарантираме нискоенергиен дом чрез икономия от електричество и разходи за отопление. Например, камината на дърва, която, освен че се вписва много приятно в интериора и внася чувство за семеен уют, отоплява къщата през зимата, посредством серпентина, а през лятото ползваме енергията от слънчеви колектори, които инсталирахме на покрива. Не на последно място принос към поддържането на здравословен вътрешен климат имат инсталираните в къщата 5 покривни прозореца VELUX“. 

Повече светлина и чист въздух с VELUX

По план бяхме заложили само 2 прозореца, но впоследствие толкова много ни хареса как се промени обстановката, че решихме да сложим още няколко, включително и на покрива на зимната градина. Избрахме такива с дървена дограма и се вписаха чудесно в естествения дървен интериор на къщата. Това се забелязва най-вече в зимната градина, където дървените греди от интериора са съчетани с покривен прозорец с дървена дограма. Получи се наистина много добре и придаде автентичен стил на тази част от къщата. 

Покривните прозорци ни спестяват електроенергия, защото с тях улавяме цялата дневна светлина и много по-рядко ползваме изкуствено осветление и се поддържат много лесно. Имат възможност да се обръщат и в двете посоки и без много усилия се почистват от всички страни“. 

След поставянето им таванът ни се промени изцяло и стана любимо място вкъщи. Винаги съм мечтал за такова. Там се отпускам с любимите си книги, свиря на китара или просто оставам насаме с мислите си, излегнат на спалнята, съзерцавайки небето през покривния прозорец над мен.

г-н Мирянов, собственик

Полезните аксесоари

„Аксесоарите са полезно допълнение и вършат чудесна работа. Също толкова лесно се управляват и поставят вътрешните щори и външния сенник - буквално с едно движение се поставят и откачат.

Отличният строеж на нашата къща довършихме, като оборудвахме почти всички покривни прозорци с външни сенници и затъмнителни щори“.