Здравословните градски къщи в Стьордал, Норвегия

Удобният и енергийно ефективен дом трябва да бъде на достъпна цена. Това е целта на проекта “Здравословни градски къщи”, който предлага жилища, отговарящи на всички стандарти на Активните къщи, и то на цена, близка до тази на традиционните домове.

Здравословните градски къщи бяха създадени, за да осигурят красив дизайн, здравословна вътрешна среда и минимално потребление на енергия. Чрез комбинирането на принципите на Активните къщи и местните експертни познания и опит, дизайнерският екип успя да предложи градски къщи на цена, далеч по-ниска от повечето енергийно ефективни конструкции.

Разположени в жилищния комплекс Стьордал, в близост до норвежкия град Тронхайм, тези шест активни градски къщи се състоят от два реда терасовидни жилища. Комплексът включва и самостоятелната къща "Активна къща Бъдеще", построена през 2012 г., като нагледен пример за дизайна и конструкцията на градските къщи на бъдещето.

Свързани с улица, встрани от главния път, къщите предлагат на семействата безопасно между-жилищно пространство в близост до планините и с изглед към фиорда Тронхайм. Всяка къща е с разгъната застроена площ 138 квадратни метра и има два етажа.

Уникалното на тези градски къщи е, че притежават редица първокласни качества и покриват всички стандарти на Активните къщи, а цената им на квадратен метър е близка до тази на традиционните новопостроени къщи в същия район

споделя Торстейн Нордби, агент за недвижими имоти в Стьордал.

В дневната на приземния етаж обитателите могат да се наслаждават на слънчева светлина, идваща през светлинния тунел. Но сърцето на дома са голямата кухня и трапезарията на горния етаж, където покривните прозорци осигуряват достъп на дневна светлина отгоре, а фасадните прозорци – чудесен изглед към околността.

Всяка от трите спални – две на приземния етаж и една на първия етаж – са оборудвани с прозорци, които позволяват бърза, естествена вентилация. Добрият сън не е въпрос на щастлива случайност и един от основните фактори за него е наличието на достатъчно свеж въздух. Редовното проветряване спомага и за намаляване на вредите, причинявани от плесен и влага.

За да се оцени ефективността на домовете по отношение на енергията, вентилацията и вътрешния климат е използван инструментът за визуализация VELUX Energy and Indoor Climate Visualizer. Общото годишно потребление на енергия във всяка от тези градски къщи е 51 kWh / m², което е със забележителните 63% по-ниско от средностатистическия дом в Норвегия. Щателен анализ на жизнения цикъл е потвърдил, че като цяло, сградите имат много добро екологично равновесие.

Формата на конструкцията е оптимизирана съобразно климата и местоположението, така че да се осигури достатъчно интериорна светлина. Разполагането на всекидневната на последния етаж осигурява равномерното ѝ осветяване през деня, а и оползотворява по-добре малкия парцел.