Хотел ПлаНината, Рибарица

В хотел ПлаНината в Рибарица най-романтичните стаи се под ремонтираният таван, с видими дървени греди, истинско дюшеме и покривни прозорци VELUX.
Предложението да се усвои тавана е било на строителя, но инвеститорът е прегърнал идеята. Разходите за топлоизолация на новите стаи не са значително по-високи отколкото ако таванът не се използва, а така се е увеличила легловата база на хотела.

В по-голямата част на деня подпокривният етаж се осветява само с естествена светлина. Дори и в коридорите, светлината от покривни прозорци VELUX е достатъчна за използването на пространството.

В хотел ПлаНината в Рибарица посетителят се впечатлява още от входната врата - рецепцията и фоайето са осветени от разположени в кръг покривни прозорци VELUX. Осветлението отгоре с естествена светлина дава мекота и усещане за уют.
Инвеститорът споделя: "Използвали сме изцяло естествени материали в строежа на хотела – варови мазилки, дървени греди, които са оставени видими, видими сачаци, класическо дюшеме за стаите под покрива, облякохме с дърво и терасите (въпреки че те са бетонни) и се получиха истински старо-тетевенски чардаци. В тази компания покривните прозорци VELUX се вписаха идеално."
Архитектът и инвеститорът разказват: "Целта ни беше да направим традиционен български хотел в старата тетевенска архитектура. Използвахме манастирско застрояване, с вътрешен двор, където има каменни пътечки между зелената ливада, с много дърво в елементите и детайлите, акцент върху контраста бяло-черно."