Къща над Градината на Венера,
Австрия

Как можете да построите нова къща на парцел, върху който вече има фермерска къща с историческа стойност и овощна горичка? Като конструирате нова къща върху старата. Резултатът е светла и нестандартна Активна Къща. 

Устойчивост означава да намираме нови решения. А понякога – и да запазваме старите. През 2012 случаят е бил точно такъв в малкото австрийско село Вилендорф.


Един млад овощар решил да създаде модерно, мансардно жилище, като обнови и разшири старата фермерска къща на родителите си. Получил необходимите разрешения да реновира къщата по стандартите на Активна Къща, като строи в овощната градина „Градината на Венера“.  Но решил да постъпи по друг начин.  

Вилендорф е известен с Вилендорфската Венера – най-значимото археологическо наследство от късния палеолит, открито на австрийска земя. Другото нещо, с което е известен Вилендорф, е овощарството – особено Вахауските кайсии. С други думи, общността тук държи на историята и на пейзажа.

Младият фермер не прави изключение: той искал да запази къщата на родителите си и овощната градинка към нея, вместо да я застрои.

За да трансформира старата фермерска къща в просторно, модерно, мултифункционално пространство, като същевременно запази кайсиевата градина и очарователния пейзаж, екипът по проекта е трябвало наистина да мисли нестандартно. Новата конструкция трябвало също така да намали емисиите на CO2 и да създаде прецедент при реновирането на съществуващи сгради в селските райони. 

Дизайнерът Фолкер Дийнст и архитектът Кристоф Фелдбахер измислили решение: да разширят горния етаж на тясната историческа сграда с модела „къща върху къща“. Техният план за реконструкция трябвало да се съобрази с изискването за модерно жилище с много естествена светлина и просторен изглед към овощната градина.


Въпреки че кварталът е гъсто заселен, Къщата над Градината на Венера предлага обилно количество дневна светлина, достатъчна усамотеност и силно усещане за близост с природата. Използва се оптимална комбинация на широки вертикални прозорци ниско долу на изток и покривни прозорци високо горе на запад, за да може светлината да навлиза дълбоко в помещението. 

Целият втори етаж е постоянно озарен от дневна светлина, през цялата година, дори в облачни дни. За това помага стъкленият фронтон на северната фасада, който предлага уникална гледка към кайсиевата градина и долината на р. Дунав.Радарът на Активната Къща демонстрира показателите на къщата.