Живот Нашироко 

Собствениците на този имот от 50-те години на XX в. са го ремонтирали основно, като това им е отнело няколко години. Преустройството на мансардата е бил последният етап. Семейството искало да я превърне в открито пространство, изпълнено със светлина.

Преди преустройството таванъте бил разделен на отделни стаи, което довело до натрупването на много боклуци от разрушените стени. Изнасянето им малко затруднило фирмата изпълнител, но те хитро ги изнесли с кран през отворите за новите покривни прозорци.

Собствениците искат да се наслаждават на гледката към градината от тяхната мансарда, затова са поставили множество покривни прозорци. Използвали са дървени прозорци и топли цветове, като кафяво и бургундско червено, за да постигнат усещане за уют в просторното помещение. Поставили са камина на дърва, която от една страна е ефективна, а от друга – създава топлина и уют в студените нощи.

Използвали са затъмнителни щори на всички покривни прозорци, които създават по-затворено усещане през нощта и запазват топлината по-ефективно. Въпреки преустройството на покрива, много от оригиналните греди са запазени. Те се виждат в стаята като акцент, за да подсилят усещането за рустик стил. В скатовете и в пода са монтирани лунички, които осветяват части от стаята през нощта.

За собствениците реконструкцията на къщата означава не само разширение на жилищната площ, но и по-лесно отопление на цялата къща, заради по-добрата изолация на използвания таван.

Изпълнението на проекта е отнело 3 месеца, след което собствениците на имота се сдобили с допълнителни 50 кв. м. жилищна площ.