Училище Лангеберг: за по-светло бъдеще
Дания

Класните стаи бяха тъмни, въздухът – спарен, а старите керемиди – изпочупени. Реновацията с покривни прозорци превръща училище Лангеберг в чудесна комфортна и съвременна сграда.

В сравнение с основната маса сгради в Европа, училище Лангеберг е приблизително ново. Когато е построено през 1980, сградите са изглеждали модерни и свежи. Но класните стаи вече не са достатъчно удобни за днешните дълги учебни дни и сложни ученически програми. В допълнение, през 2013 и покривът вече е бил за тотален ремонт. 

Необходимостта от подобрения била очевидна - както за учителите, така и за учениците. Лене Мосин, която преподава история, датски език и музика, е била особено обезпокоена от лошото качество на въздуха. През по-дългите учебни дни въздухът в стаите се усеща сух и застоял. Лене Мосин се опитвала да проветри през фасадните прозорци, но учениците често се оплаквали, че им е студено и става течение. 

Близкото училище Ендруп наскоро успяло да се справи с проблемите си с вътрешния климат, които били подобни на тези в училище Лангеберг. Сградата е била реновирана с покривни прозорци, което много се харесало на учителите и на децата. 

Заместник-директорът на училище Ландеберг, Ханс Фрослев, посетил училище Ендруп и една от обновените сгради за предучилищна подготовка, за да потърси вдъхновение:

„Помещението беше наистина подобрено от гледна точка на светлина и качество на въздуха. Тези неща са най-важни за мен, особено заради удължените учебни дни. Важно е стаите да са добре проветрени и осветени“

Ханс Фрослев, заместник директор на училище Лангеберг

Училището решава да предприеме основен ремонт, който включва подмяната на стария покрив, добавяне на допълнителна изолация и инсталиране на нови покривни прозорци. Понастоящем новата част е оборудвана с 59 покривни прозорци VELUX с дистанционно управление

Преди
След

Електрическите покривните прозорци VELUX се управляват с дистанционно управление, но могат и да бъдат програмирани да се отварят и затварят автоматично, въз основа на нивата на CO2 в сградата. Външните сенници предпазват от блестене и от прегряване в горещите дни. А вътрешните щори намаляват загубата на топлина през студените дни. 

След влизането в експлоатация на стаите, подобреното осветление бе най-високо оценената характеристика от учениците:

„Преди, когато стаята беше по-тъмна, понякога се усещаше затворена“, обяснява 10-годишният Ерик, докато неговия съученик Насрин добавя:

„Сега е по-лесно да откриеш добро място, когато се налага да работиш“.

Учителката Лена Мосин също е възхитена от реновацията: 

„Първия път, когато влязохме в новите стаи, си помислих „Еха, това е страхотно!“.“

Фактите 

Училище Лангеберг се намира в община Фреденборг на около 40 км северно от столицата на Дания, Копенхаген.

През 2014г. училището и администрацията на общината предприемат обновяването на шест класни стаи, един коридор, тоалетните и една обща стая в Северната къща. 

Факторът Дневна светлина

Среден Фактор Дневна светлина под 2% най-общо казано прави стаята да изглежда мрачна и има голяма вероятност често да се използва електрическо осветление. А когато средният фактор е над 5%, интериорът ще изглежда озарен от дневната светлина.

Това е симулация на приземния етаж, направена след ремонта, която показва резултатите от Фактора Дневна светлина. Симулацията е направена с нашия софтуер VELUX Daylight Visualizer 2, който помага за добър анализ и проектиране на дневно осветление. За повече детайли и изтегляне на софтуера, моля посетете http://viz.velux.com.