Училището в Ордруп: по-благоприятна учебна среда с естествена вентилация

Преустройството на училището в Ордруп не просто подобри качеството на въздуха. Автоматичното управление на покривните прозорци осигурява комфортен вътрешен климат и архитектура, която буквално кара учител да си свали обувките.

През лятото на 2015 г. класните стаи на третия етаж в сградата бяха реновирани, в резултат на последователните стъпки за подобряване на вътрешния климат на сградата.

Преди да започне процесът по преустройство, учители и ученици често се оплакват от главоболие и преумора."При подобно състояние, човек не е много продуктивен и със сигурност не му е до уроци." - споделя Ян Хансен, бившият директор на училището.

Майкъл Свенсон е един от учителите, изпитали проблема лично:
"Понякога просто прекратявах занятията и подканях учениците да напуснат класната стая за известно време", си спомня той и допълва:
"Децата бързо губеха концентрацията си. А пък аз чувствах умора."

Тогава училищното ръководство решава да се свърже с VELUX Дания, разбирайки за подобен успешен проект на компанията по реновиране на училище в страната.

Взимайки предвид фактори като работна среда, потребление на енергия и икономичност, е взето решение да бъдат поставени покривни прозорци VELUX с автоматично управление.

Така, не просто се решават проблемите, причинени от лошия вътрешен климат, но и струва по-евтино от механичната вентилация. В допълнение, реконструкцията позволява поставяне на по-големи прозорци в класните стаи и ги оборудва с малки пейки.

Крайният резултат е повече от задоволителен. Налице са подобрения в температурата и нивата на въглероден диоксид, което от своя страна води до по-добри условия за учене.

споделя Тийн Р. Йенсен, инженер от общината.

Преподавателят Майкъл Свенсон също е удовлетворен: "Днес въздухът е по-свеж, а неприятното усещане за влага просто изчезна", казва той, добавяйки, че учениците са почувствали мигновено ползите от подобрения вътрешен климат: "Изхождайки от моя опит, мога да кажа, че те са по-спокойни и концентрирани."

Той също така оценява нововъзникналите пространства под по-големите прозорци: "Понякога, в час, сядам там и дори си свалям обувките. След това си вдигам краката на стената. Това прави преподаването по-неформално." Училището като институция е достатъчно строго, така че понякога подобни нестандартни практики могат да се превърнат в ключ към успеха."

 Факти:

Училището в Ордруп е държавно училище, разположено в община Гентофте, на около 10 километра северно от датската столица Копенхаген.

Неговото преустройство включва:

 

Монтаж на 27 покривни прозореца VELUX с дистанционно управление, разпределени в пет класни стаи и една зала. Системи за контрол са налични във всяка една от стаите. Половината от прозорците са уголемени и е създадена малка остъклена площ под тях. Монтаж на платформи с облегалки при праговете на увеличените прозорци.