Културен център OSRAM
Копенхаген

Бившият склад на производител на крушки за осветление – сградата OSRAM – днес е пример за това как дневната светлина може да трансформира тъмна индустриална сграда в културен център.

Сградите от миналото могат да предложат идеално пространство за днешните нужди и идеи. Сградата OSRAM в Копенхаген е чудесен пример за това.

Сградата OSRAM е построена през 1953 като офис със складови площи. Със своите неизмазани отвън бетонни стени и огромни вътрешни помещения, сградата е типичен пример за архитектурата от индустриалната ера. Общината на Копенхаген придобива OSRAM през 1980, за да я превърне скоро в ключово място в града. Сградата се намира в Ньоребро, един от най-пъстрите квартали на Копенхаген, и днес е истински културен и обществен център. 

През 2009 г. сграда OSRAM попада в полезрението на мащабен проект за реконструкция, който има за цел да подобри вътрешния климат, архитектурата, условията на дневна светлина и енергийната ефективност. С помощта на VELUX Group, Общината на Копенхаген я трансформира в сграда с минимални нужди от ресурси и нови възможности.  

„Една от идеите зад проекта за реновация на  OSRAM е да се създаде място и възможност за различни активности, насочени към хора, които обичайно не посещават културни мероприятия, защото не са свикнали, или просто защото не могат да си го позволят“, казва Оле Хенриксен, инженер в Copenhagen City Properties, собствениците на сграда OSRAM.

Хенриксен е проектов мениджър на реконструкцията. Той добавя: „Искахме OSRAM да създава у посетителите усещане за откритост и достъп. Всеки трябва да се чувства добре дошъл.“

Съдейки по броя на посетителите и гамата активности, мисията е чудесно изпълнена. Групи по театър, детски градини, частни партита и дребни предприемачи са между клиентите, които се помещават в просторните, светли стаи в сградата OSRAM.


Сградата отразява откритостта, която търсехме, и привлича много разнообразни активности. Една от най-големите промени е че сега имаме занимания от 8 сутринта до 10 вечерта.

Бригите Кортегаард, Изпълнителен секретар по време на ремонта

Въпреки това, докато се стигне дотам, е трябвало да се вземат доста неща предвид. 

„Това е забележителна сграда, което означава, че реконструкцията трябваше да запази оригиналната ѝ архитектура. Запазихме старите греди под новите прозорци, така че да се запази впечатлението от оригиналната покривна конструкция“, казва Оле Хенриксен.


Сграда OSRAM имала нужда и от функционална трансформация: „Тук се  помещават редица активности, свързани с движение, затова ефективната вентилация е от ключова важност за здравето на посетителите и на самата сграда“, казва инж. Оле Хенриксен.

Културен център OSRAM използва автоматична система за контрол за естествена вентилация, която гарантира адекватно освежаване на въздуха и ефективно охлаждане през нощта. Системата контролира 28 покривни прозореца VELUX, поставени стратегически, както и 4 фасадни прозореца VELFAC. Прозорците се отварят автоматично, за да оптимизират вътрешния климат, в зависимост от вътрешната и външната температури и използването на сградата.

Дори при високи температури, тук се чувстваме приятно,"

казва инструкторът по танци Джой Сковгаард

С над 20 годишен опит, тя оценява условията, които сега имат танцьорите в голямата зала на ORSAM: „Понякога се събираме по 30 души да танцуваме, и пак се чувстваме страхотно“, казва тя.