Проеборазената къща, Русе

Как къща на 120 години може да бъде преобразена в модерна слънчева мансарда? С помощта на 10 покривни прозореца и 3 светлинни тунела, които осигуряват светлина и уют и създават здравословен микроклимат в жилището.

Ако сте посещавали Русе, несъмнено сте останали очаровани от характерната му архитектура, съчетаваща европейска класика и модерни акценти. Къщата, за която ще разкажем, е един прекрасен пример на успешно съчетаване на минало и съвремие. Тя е построена преди повече от 120 години и настоящите ѝ собственици са я преобразили в модерна сграда с просторен и светъл мансарден етаж.

Трансформацията

Едноетажната фамилна къща е построена преди повече от 120 години от семейство евреи зъболекари. След Втората световна война семейството напуска Русе и заминава за новосъздадената държава Израел, а къщата е национализирана. 

По време на демократичните промени у нас след 1989 г. къщата е върната на законните ѝ собственици. Преди около 20 години те я продават на семейство, което започва да я използва за работни помещения и за целта прави ремонт само на основния етаж. Едва преди малко повече от 2 години семейството се заема с реконструкцията на тавана, тъй като ремонтът на покрива вече е неотложен. 

„Свързахме се с архитекти и конструктори – оказа се доста сложна задача, но се справихме – разказва собственичката. - Къщата е много стара, което наложи да се укрепва фундаментът и да се изграждат носещите греди, колоните и поясите.“ В резултат старият покрив е съборен изцяло и е изградена съвсем нова покривна конструкция с няколко ската. „Скатният тип покрив беше планиран с доста голяма височина и решихме да преустроим необитаемия таван в жилищен мансарден етаж. Решихме да живеем тук, под звездите“, връща спомените си назад домакинята.

Напълно естествено идва и идеята мансардното жилище да бъде осветено с покривни прозорци – идеално решение, за да има естествена светлина, свеж въздух и простор в дома. Това е ключов момент в процеса на трансформация на жилището. Семейството се свързва с регионалния мениджър на VELUX за Североизточна България и получава професионални съвети още на най-ранен етап от преустройството на тавана – как най-удачно да се разпределят покривните прозорци, в зависимост от големината на различните помещения. Експертите дават и още една идея – да се поставят светлинни тунели над вътрешните пространства. 

Жилището е оборудвано с термопомпа за отопление и за охлаждане, за поддържане на здравословен и приятен вътрешен микроклимат. Положена е също така много добра изолация на покрива и на стените, а самият покрив е с олекотено покритие. 

Реконструкцията се оказва мащабна – ремонтът на таванския етаж продължава 2 години, но положените усилия си заслужават. 


 

Интериор, който предразполага към релакс и спокойствие

Жилището е с обща площ 180 кв.м. и се състои от 3 спални, 2 бани и едно голямо отворено помещение, включващо дневна, трапезария и кухня, разделени елегантно едно от друго чрез стъпала и различни нива. В допълнение има две тераси, едната от които отворена, а другата – закрита. Скосените подпокривни пространства са умело усвоени чрез вградени шкафове и гардероби, а избрания интериорен дизайн в преобладаващи цветове бяло, сиво и бежово, несъмнено допринася за усещането за светлина и простор.

От няколко месеца семейството живее в новия си дом и почти всяка седмица приютява внуците – момче и момиче на 9 и 10 години, които обожават да прекарват времето с баба и дядо в тази слънчевата мансарда.

 
 

Покривни прозорци и светлинни тунели – източник на светлина и уют

Жилището разполага с общо 10 покривни прозореца и 3 светлинни тунела VELUX. Два светлинни тунела са разположени в хола, а един – в коридора. Вечер тунелите могат да се включват като лампи, което ги прави ефективно решение за осветяване на закътаните части на дома по всяко време на денонощието. 
„Изключително съм доволна от светлинните тунели – споделя собственичката. – Те дават обилна светлина и чрез тях по-закътаните места в дома са много добре осветени. Държах да има много светлина в жилището ни и бях силно притеснена да не се получат тъмни и схлупени пространства, но светлинните тунели се оказаха едно изключително удачно решение, което ми предложиха с пециалистите от VELUX. Изключително съм благодарна, че ми дадоха тази идея.“ „Ефектът е наистина поразителен! Тунелите дават достатъчно дневна светлина през деня, а вечер могат да се включват като лампи.“

 

Изключително съм доволна от светлинните тунели. Те дават обилна светлина и чрез тях по-закътаните места в дома са много добре осветени

– споделя собственичката.

Подходящо разпределение

Две от спалните са снабдени с по един покривен прозорец и други странични прозорци, напълно достатъчни за достъп на уютна светлина. Третата спалня разполага с два, разположени точно над леглото и предоставя чудесна гледка към нощното небе. Трите покривни прозореца в кухнята се намират над мивката и кухненските плотове – перфектно разположение, за да бъде готвенето приятно занимание. Освен че вкарват много светлина в помещението, прозорците се ползват и като отдушник, благодарение на вградената си вентилационна система – функция, която притежават всички покривни прозорци VELUX. 

Още 3 покривни прозореца са разположени по един в трапезарията, в закритата тераса и в банята. Прозорецът, монтиран на терасата, я превръща в разкошна зимна градина за ежедневна почивка. „Цветята са голяма моя страст – споделя развълнувано домакинята. – Наличието на толкова много покривни прозорци у дома, включително и на закритата тераса, създава прекрасни условия да поддържам много зеленина и да отглеждам много цветя в дома си. Това е моето безкрайно удоволствие и моето спасение от натовареното ежедневие в града. Глътката кафе сред зеленината и аромата на моята малка и уютна градина на терасата е нещото, което ме зарежда.”

Трите прозореца в кухнята и единият в голямата спалня са разположени по-високо, затова са с дистанционно управление, което може да ги отваря и затваря поотделно или заедно. Имат и вграден сензор за дъжд, който ги затваря веднага, щом навън завали.

Дори и не съм предполагала колко хубаво може да бъде жилището с покривни прозорци. Сега е толкова светло и просторно и никога няма да ми омръзне да се наслаждавам на слънцето и уюта на нашия дом

– добавя домакинята.

Домът на мечтите

Красота, светлина, постигане на здравословен микроклимат в жилището. Това са само част от плюсовете от използването на покривни прозорци, за които разказва собственичката. 
„За мен едно от най-важните неща е да има изобилие от светлина в дома. Вентилацията също определям като много важен елемент. И заедно с това – красотата и прекрасната гледка. Да можеш да гледаш звездите вечер или да слушаш как ромоли дъждът по стъклата на покрива, е нещо безценно, което не бих заменила”, споделя собственичката. 
Предстои надграждане на покривните прозорци с различни слънцезащитни аксесоари. На първо време семейството планира да постави външни сенници към покривните прозорци. За по-нататък е предвиден монтаж на външни щори, а впоследствие и на комарници.

Трансформацията и промяната на таванското помещение бяха невероятни и днес никой не може да повярва какво е било преди и в какво се е превърнало то днес. От един стар забравен таван, потънал в паяжини, се „роди” нашето светло и просторно мансардно жилище, нашият уютен пристан, в който намирам спокойствие и щастие

– казва в заключение домакинята.