Резиденция Смит: първата Активна къща в САЩ

Свежият въздух, доставян чрез естествена вентилация, е основна съставка на здравословния вътрешен климат.

За семейство Смит преместването в една от първите Активни къщи на територията на САЩ през 2013 е ново начало и, същевременно, завръщане в миналото. Дейвид Смит е израснал близо до мястото, където е построена Активната къща, и има скъпи спомени за детските игри в двора, намиращ се близо до тогавашния му дом. Когато архитектът Джеф Дей, нает от семейство Смит, предлага идеята за Активна къща, семейството веднага се съгласява.

„Искахме да се чувстваме комфортно в новия си дом. Искахме красива къща, с много удобства“ споделя собственикът Дейвид Смит. Той искал да построи възможно най-добрия дом за неговото тричленно семейство. „Когато научихме повече за стандартите на Активните къщи и какво позволяват те, бяхме изключително развълнувани“, спомня си още Смит.

Стратегията за изграждането на дома е повлияна от културата и установените архитектурни стандарти на района Олд Уебстер, предградие на Сейнт Луис, където исторически значимите сгради, красивата околност и сплотената местна общност допринасят за една привлекателна обстановка за отглеждане на семейство.

Екипът, работещ по проекта, превръща един традиционен дом в Активна къща, създавайки структура, която се вмества в прилежащия квартал, но е значително по-ефективна от гледна точка на разходите за енергия, поддръжка и управление. Местната общност приветствала новата сграда.

Най-важното нещо при всеки подобен проект, със сигурност, е да се изгради дом, който се вписва в стила на населеното място и квартала, където се намира. В крайна сметка, обществото го прие и определено ни обърнаха голямо внимание. Сега, когато хората ме питат къде живея, аз просто казвам „в Активната къща“. Те знаят къде е

споделя собственикът на дома Дейвид Смит.

Смит, който е опитен счетоводител, описва себе си като “човек на сметките“. „Във всеки един проект трябва да сте сигурни, че ще получите изгода от дадения продукт. Със сигурност смятаме, че случаят е именно такъв“ казва той.

Семейството се радва на по-ниски енергийни разходи, а Дейвид Смит споделя, че Активната къща им дава допълнителна стойност, по отношение на качеството на живот:

„Едно от най-хубавите предимства на тази къща е огромното количество дневна светлина. Рядко използваме осветлението през деня“ споделя Давид и определя дома си като „изключително комфортен“.